VAPAUS PÄÄTTÄÄ, MILTÄ OMA YMPÄRISTÖ NÄYTTÄÄ
Blogi

VAPAUS PÄÄTTÄÄ, MILTÄ OMA YMPÄRISTÖ NÄYTTÄÄ

Mitä kauemmas kaupungista, sitä enemmän valinnan vapautta. Suomessa kuntien yleiskaavat tai muut säännökset valvovat hyvin pitkälle, mitä ja missä voidaan rakentaa, mutta kun siirrytään tarpeeksi kauas sivilisaatiosta, tilanne muuttuu: siellä saa päättää melkein täysin vapaasti, minkälainen ympäristö halutaan rakentaa oman talon ympärille. Toisaalta, vapaus merkitsee aina myös vastuuta ja sitä on opittava kantamaan: kukaan ei loppukädessä ole syyllinen siihen, että et tykkääkään omasta nurmikosta, kukkapenkistä, pensasaidasta tai vaikka koko pihan yleisilmeestä. Kaikki on omissa käsissäsi!

Harkittuja Valintoja

Asuminen siellä, missä ei käy ketään muita kuin oma perhe eikä ohi kulkijoita juuri esiinny, tuo oikeasti paljon vapauden tunnetta omaan elämään. Oman ympäristön rakentaminen itsenäisesti vaatii kuitenkin vaivautumista: ensin pitäisi ymmärtää, mitä halutaan ehdottomasti nähdä omalla tontilla. Sitten pitää suunnitella tontin toiminnallisuus perustuen omiin ja perheen tarpeisiin. Sen jälkeen on vuorossa suunnitelmat ja vasta niiden valmistuttua ryhdytään toimiin. Oman tontin rakentamisen aikana suunnitelmat voivat toki muuttua ja useamman kerran, mutta jostain pääajatuksesta on joka tapauksessa lähdettävä – ja juuri tämän pääajatuksen on kuljettava kaikkien suunnitelmien läpi punaisena lankana ja tärkeänä suuntana.

Vaiheittainen Työ

Kun saa itse päättää, mitä omalla tontilla tapahtuu, saa unohtaa kaikki elokuvat ja kuntien asettamat vaatimukset. Nyt täytyy hyväksyä se ajatus, että kaikki riippuu vain sinusta itsestäsi. Aluksi on hyvä muistella menneitä aikoja ja palata jopa lapsuuteen: mihin olit silloin ihastunut? Oliko silloin ajatellut, että olisi kivaa, jos omakotitalon pihassa olisi pieni lampi? Vai pitäisikö siellä olla kunnon iso kesäkeittiö, jossa voitaisiin grillata ja viettää kesäiltoja koko perheen kanssa? Entä mitäs nuotiopaikasta sanoisit? Olisiko se parempi vaihtoehto kuin kaasugrilli, kun nuotion ympärille kokoonnutaan perheen tai vierailevien ystävien kanssa ja kerrotaan lämpimiä tarinoita? Kaikki, mitä tulee mieleen, on syytä kirjoittaa ahkerasti ylös, oli sitten kyse suihkulähteestä tai hedelmäpuutarhasta. Tästä vaiheesta siirrytään sitten ajattelemaan tontin toiminnallisuutta.

Mitä enemmän on tontilla tilaa, sitä helpommin sinne mahtuu kaikkea. Toisaalta, suurempi tontin pinta-ala merkitsee myös suurempaa työn määrää suunnitelmien toteutuksessa. Oli miten oli, mutta tontin täytyy olla toimiva. Jos perheessä käytetään autoa, sille pitää löytyä paikka – ja mieluummin jostain muualta kuin nurmikolta. Paikan voi vaikka laatoittaa kivilaatoilla tai rakentaa erillinen autokatos. Pääasia on se, että siitä tykätään ja sitä on helppo käyttää: niin, ettei tarvitse kiertää taloa ympäri päästäkseen sisään painavien kauppakassien kanssa. Tontin korkeusvaihtelut on myös otettava huomioon: kesällä ajaminen on aina helppoa, mutta talvella lumen alla oleva jää saa sinut helposti jäämään kotiin, kun et pääse autollasi mäkeä ylös ja muita vaihtoehtoja poistua tontilta ei yksinkertaisesti ole.

Toiminnallisuudella tarkoitetaan sitä, että se tyydyttää koko perheen vaatimukset mahdollisimman helposti. Jos kodinhoitohuoneeseen on olemassa erillinen sisäänkäynti takapihalta, niin voisiko pyykkien kuivatuksen siirtää sinne? Raikkaalta ilmalta tuoksuvat lakanat ovat aina positiivinen asia, kun mennään nukkumaan. Ja mihin pitäisi rakentaa kesäkeittiö tai piknik paikka? Varmaan hyvin lähelle pääsisäänkäyntiä, mutta samalla vähän syrjään? Näin voidaan viettää kesäiltoja luonnon tunnelmissa ja samalla matka keittiöön jää mahdollisimman lyhyeksi, kun jääkaapista pitää tuoda paistettavaa lihaa ja keittiön laatikoista ruokailuvälineitä. Tässä suunnittelun vaiheissa täytyy siis miettiä tarkkaan, mitä perhe yleensä puuhaa ja mitä tavanomaisten puuhien lisäksi haluttaisiin vielä tehdä – ja lähteä piirtämään suunnitelmia näihin asioihin perustuen. Ja seuraavaksi on tarkempien suunnitelmien aika, joista jatkan seuraavassa postauksessa.

Saatat myös pitää...