VAPAUS PÄÄTTÄÄ, MILTÄ OMA YMPÄRISTÖ NÄYTTÄÄ del 2
Blogi

VAPAUS PÄÄTTÄÄ, MILTÄ OMA YMPÄRISTÖ NÄYTTÄÄ del 2

Viime postauksessa oli puhetta siitä, kuinka ihanaa on päästä asumaan maalle ja rakentaa siellä juuri omalle perheelle ja itselle sopiva ympäristö omalla tontilla – ajattelematta naapureita, kunnan määräyksiä ja muita rajoittavia tekijöitä, joita esiintyy joka kaupungissa. Ikioman ja ainutlaatuisen sekä samalla myös kauniin ja toimivan ympäristön suunnittelu ja rakentaminen on oikea haaste, joka tuntuu ensin helpolta ja sitten yhtäkkiä ymmärretään: hei, tämähän on oikeasti vaikeaa! Jäimme viimeksi siihen, mitä tontin toiminnallisuus tarkoittaa. Sen jälkeen, kun toiminnot ja niiden suuntaa antavat sijainnit on päätetty, on aina ryhtyä piirtämään suunnitelmia.

Mukavaa Ja Raskasta Puuhaa

Pihasuunnitelmat voi hyvin tehdä itse vaikka paperilla. Siihen ei tarvita mitään koulutuksia tai tavanomaisista poikkeavia taitoja: kun pihaa ruvetaan rakentamaan itse, itse niitä kuvia jatkossa tullaan lukemaankin. Ei tarvitse perehtyä pihasuunnittelualalla käytettäviin symboleihin liikaa: riittää, kun itse ymmärtää, mitä on piirtänyt. Tässä vaiheessa alkaa jo tontin toiminnallisuuden ja ensimmäisen vaiheen tuloksien yhdistely toimivaksi ja kauniiksi kokonaisuudeksi. Jos tontille halutaan pieni lampi ja sen lisäksi vielä pieni puusilta, täytyy järjestää niille paikka. Kulkutiet, pysäköintipaikka ja muut tärkeät asiat päätetään tässä vaiheessa viimeisen kerran: pohjan on kestettävä autoa ja tällaista pohjaa joudutaan usein rakentamaan tyhjästä, eli tuomaan sepeliä ja tiivistämään sitä. Muutokset tulevat maksamaan paljon, jos sellaisia myöhemmin halutaan. Sama asia koskee myös lampia ja pieniä kukkuloita, jos sellaisiakin halutaan omassa ympäristössä nähdä. Pensasaidan piirtäminen on myös hauskaa, mutta pelkkä viiva ei riitä: nyt pitää tietää jo tarkkaan, mitä kasveja sinne halutaan istuttaa vai jätetäänkö koko ajatus hienosta pensasaidasta pois.

Niinpä, voi sen jättää poiskin: nyt ei olla enää kaupungissa vaan maalla, missä lähimmät naapurit asuvat metsässä eikä kukaan tule yllättäen kurkkaamaan, mitä pihassasi tapahtuu! Hienoa, eikö ole?Ja nyt syntyi kokonainen kansio täynnä luonnoksia, luovia ajatuksia ja hienoja suunnitelmia. Aika lähteä rakentamaan. Piharakentamisen vaiheista en tule kertomaan sen enempää, koska asiasta on tietoa netti täynnä, mutta muutaman tärkeän asian mainitsen. Ne koskevat enimmäkseen toteutukseen liittyviä asioita, joita ei kuitenkaan yleensä nosteta aiheeksi. Kyse on oman työn suunnittelusta ja, mikä tärkeintä, omasta suhtautumisesta tapahtuvaan työhön.

Ensimmäinen ja tärkein asia: älä kiirehdi. Kiireessä tehdään helposti virheitä, joiden seurauksia tulet jatkossa näkemään joka päivä. Ymmärrän ihan luonnollisen halun viedä työt loppuun mahdollisimman nopeasti, mutta paremman lopputuloksen saa silloin, kun töitä on tehty järjestelmällisesti eikä jatkuvassa kiireessä. Toinen tärkeä asia on mieliala. Pihassa tapahtuvan työn pitää olla hauskaa. Siitähän on syntymässä sinun oma ympäristö, oma luonto, oma linna, ja olet rakentamassa sitä omin käsin! Raskasta? Kyllä se raskasta työtä on. Mutta se tapahtuu täysin vapaaehtoisesti ja kaikki omat toivomukset ja suunnitelmat huomioon ottaen, joten omaa ympäristöä joko rakennetaan rakkaudella tai ei rakenneta lainkaan.

Välillä tulee haastavia tilanteita eteen. Niihin on vaan totuttava. Maalla asuminen edellyttää kykyä kantaa vastuuta kaikesta, mitä ympärilläsi tapahtuu, ja pihan rakentaminen sekä sen hoito jatkossa on kokonaan omissa käsissäsi. Tiesithän tämän siinä vaiheessa, kun päätit muuttaa oman ja koko perheen elämäsi täysin ja lähditte kaupungista maalle? Tämä on ollut rohkea päätös. Rakkaudella omaan ympäristöön ja varmuudella omista päätöksistä kaikki onnistuu aina parhaalla mahdollisella tavalla. Onnea ja menestystä kaikkiin projekteihisi!

Saatat myös pitää...