Tule vaeltamaan Koillismaalle - tässä vinkit pakkaamiseen
Blogi

Tule vaeltamaan Koillismaalle – tässä vinkit pakkaamiseen

Koillismaan luonto on vertaansa vailla ja katseltavaa ja koettavaa riittää vuoden ympäri. Jokaisella vuodenajalla on oma taikansa. Koillismaan luonnosta saa eniten irti vaeltamalla ja kohteista ei ole pulaa. Ystävälliset paikalliset toivottavat tervetulleeksi.

Jokamiehen oikeuden mahdollistavat liikkumisen ja Koillismaalla on hyvin tilaa. Luonnonsuojelualueilla jokamiehen oikeuksissa on kuitenkin rajoituksia. Jokamiehen oikeuden myötä saa liikkua luonnossa jalan, hiihtäen tai pyöräillen ilman maanomistajan lupaa. Voit liikkua metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä. Myös ratsastaminen on sallittua. Alueilla joilla saa liikkua, voi myös oleskella ja tilapäisesti yöpyä. Lisäksi on luvallista poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja, onkia ja pilkkiä sekä veneillä, uida ja kulkea jäällä. Maanomistajan maankäyttöä ei kuitenkaan saa haitata, joten pihalla tai viljelyksessä olevilla pelloilla ei saa kulkea. Toisen maalle ei saa tehdä avotulta, eikä sieltä saa kaataa puuta tai ottaa kuivunutta puuta, sammalta tai jäkälää. Toisten kotirauhaa tulee kunnioittaa, eli liian lähelle asumusta ei sovi leiriytyä. Lisäksi eläimiä ei saa häiritä, ja metsästys ja kalastus on mahdollista vain tarvittavilla luvilla.

Retken suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon vuodenaika ja kohde, sekä miettiä retken aikataulua ja mitoittaa reitti sen mukaiseksi. Kohteesta kannattaa varata mukaan kartat ja selvittää hieman ennakkotietoja. Turvallisuus täytyy ottaa huomioon ja perustaitoja, kuten teltan pystyttämistä ja retkikeittimen käyttöä voi harjoitella jo kotioloissa. Jos liikut luonnossa metsästyskaudella, ota se huomioon pukeutumisessasi. Metsästyskauden aikana metsässä liikkujien tulisi aina käyttää kirkkaita värejä erottuakseen metsästä.

Retkeily on suurelta osin varustelaji ja oikeat varusteet todella lisäävät retkeilyn nautintoa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ostaa itse, vaan joitain varusteita voi lainata ja paljon löytää myös käytettynä myytäviä retkeilyvarusteita. Varusteiden hankinnassa tulee ottaa ennen kaikkea huomioon niiden kestävyys, istuvuus, paino, pakkauskoko ja monikäyttöisyys. Rinkka kannatta pyrkiä pitämään mahdollisimman kevyenä ja tuolloin monikäyttöinen tarvike tulee arvoonsa. Huonosti istuvat varusteet taas pilaavat takuuvarmasti retken. Retkeilyvaatteiden lisäksi vaeltaja tarvitsee makuupussin ja -alustan, vaellus- ja taukokengät, retkikeittimen, puukon, ensiapupakkauksen, kompassin, kartan, GPS:n, taskulampun, tulitikut ja juomapullon. Nämä kaikki pitäisi saada sullottua rinkkaan. Varustelistan voi toki mitoittaa retken pituuden mukaan ja usean hengen retkelle riittää monesti silti esim. yksi retkikeitin.

Rinkka kannattaa pakata huolellisesti ja ajatuksella, näin vältyt turhilta kantamuksilta ja toisaalta varmistut, että kaikki tarvittava on mukana. Itse rinkka kannattaa valita tarkasti omien mittojen mukaan, eikä se saa hiertää, painaa tai tuntua epämukavalta. Pakkaa rinkka niin, että paino jakautuu tasaisesti. Pakkaa raskaimmat tavarat keskelle ja lähelle selkää. Näitä ovat mm. ruoka ja keittovälineet. Rinkan painopiste pysyy näin lähellä omaa painopistettäsi eikä horjuta tasapainoasi. Näiden tavaroiden ympärille voit sijoittaa pehmeät ja kevyemmät tavarat kuten ylimääräiset vaatteet. Pakkaa päällimmäiseksi kevyitä vaatteita ja varusteita, joita tarvitse päivän aikana. Sivutaskuihin kannattaa laittaa tavaraa, johon täytyy päästä nopeasti käsiksi ja joka muuten hukkuisi muiden tavaroiden joukkoon. Sivutaskuun voit sijoittaa mm. aurinkolasit, vessapaperia, pyyhkeen, otsalampun, aurinkorasvan, kartan, kompassin ja muut tärkeät tavarat.

Mukaan pakattavat tavarat kannattaa jakaa kokonaisuuksiin ja pakata sitten erillisiin, vedenpitäviin pusseihin. Näin löydät varavaatteet ja ruokailuvälineet ongelmitta pimeässä ja kylmässäkin. Mieti, mitä varusteita tarvitse usein ja pakkaa ne niin, että ne ovat helposti saatavilla. Näitä ovat mm. taukovaatteet ja sadevaatteet. Pienet tavarat, puukko ja juomapullo kannattaa sijoittaa sivutaskuihin, josta ne on helppo napata tarvittaessa.

Saatat myös pitää...