Telttailu talvella
Blogi

Telttailu talvella

Suomi on siitä ihana maa, että pääsemme nauttimaan kaikista neljästä vuodenajasta.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä varmemmin ja aikaisemmin tulee lunta, kun taas etelässä saa usein odotella valkoista talvea pidempään, mutta pakkaset saapuvat kyllä. Ulkoilmassa ajanvietto tekee hyvää ja piristää pimeää talvea mukavasti.

Telttailu saattaa vaikuttaa ensisijaisesti sopivaksi vain kesälle, mutta oikeastaan telttailua voi harrastaa talvellakin. Talvi tarjoaa omalta puoleltaan todella mahtavat puitteet, kunhan muistaa varautua talvitelttailuun hieman eri tavalla, kuin kesällä telttailuun. Jos et ole erityinen talvi-ihminen, silloin talvella telttailu ei välttämättä ole sinun juttusi, mutta talven rakastajien kannattaa kokeilla telttailua.

Mistä aloittaa?

Ennen kuin hankit varusteet ja kasaat jo rinkan, niin kannattaa ensin valita kohde. Talvella ympäristöllä ja telttailukohteella on erityinen merkitys, sillä juuri Suomessa on hyvin monenlaista säätä. Joulukuussa eteläisemmässä Suomessa on kokonaan erilainen sää kuin esimerkiksi pohjoisessa.

Tästä syystä on tärkeää, että tiedät mahdollisimman tarkkaan, mihin olet menossa ja miten pitkään haluat viettää telttailuun. Sen mukaan tulee valita myös varusteet ja varautua aina pahimpaan mahdolliseen säähän. Suomessa säätila saattaa muuttua yllättäenkin, joten ota aina jokin ässä hihaan mukaan, ettet joudu ikävään tilanteeseen.

Varusteista kannattaa varmistaa ensimmäiseksi teltta ja sen kunto. Talvella kylmä tuuli ja vaihteleva sää ovat täysin odotettavia sääilmiöitä, joten teltan tulisi kestää nämä kaikki. Katso, että teltassa rakenteet ovat kunnossa ja se on mahdollisimman tiivis. Telttoja myydään monia erilaisia, joten harkitse myös erikoisteltan ostamista, jos talvitelttailu jää pidempiaikaiseksi harrastukseksi.

Seuraavaksi vuorossa on makuupussi – se pitää sinut lämpimänä aina, kun tarvitset. Makuupussin tulee myös olla hyvässä kunnossa ja tarpeeksi lämmin. Kuten varmasti tiedätkin, makuupusseja on monenlaisia ja talvella ehdottomasti tulee olla lämpöä sisällään pitävä makuupussi käytössä.

Sen lisäksi mainitsemme vielä sen, että omat vaatteet ja kengät kannattaa pitää huippukunnossa. On tärkeää, että pidät itsesi lämpimänä, jotta telttailu on mahdollisimman hauskaa. Erityisesti kenkien tulee olla hyvässä kunnossa ja vedenkestäviä. Muista kysyä neuvoa erikoisliikkeestä, jos et ole varma, mitkä kengät ovat telttailureissullesi parhaimmat.

Mistä aloittaa?
Mistä aloittaa?

Minne mennä?

Talvella telttaillessa tulee ottaa huomioon samoja asioita, kuin kesälläkin telttaillessa. Esimerkiksi joudut ottamaan huomioon ympäristöasiat, saako alueella telttailla ja muita tärkeitä asioita. Suosittelemme telttailemaan aina niille varatuilla alueilla, sillä talven muuttuvassa ympäristössä voi tapahtua kaikenlaista. Telttailualueet ovat villiä luontoa hieman turvallisempia kuitenkin.

Muuten kohde kannattaa valita omien toiveiden ja tavoitteiden mukaan. Mitä esimerkiksi haluat tehdä telttailun ohessa? Suomesta löytyy mahtavia luontokohteita, joissa voi yöpyä talvellakin ja esimerkiksi hiihtäminen voisi olla hauska lisä telttailun oheen. Kannattaakin ottaa kaikki irti telttailureissusta. Ota mukaan vielä lempikirjasi, korvakuulokkeet sekä lämmin viltti, niin olet varautunut viettämään rennon ja mahtavan telttailumatkan. Muistathan ilmoittaa läheisillesi, minne olet menossa ja pidä muutama akkupankki mukanasi, niin puhelimestasi ei lopu akku. Älypuhelinten akut kuluvat huomattavasti nopeammin talvella, joten pidä puhelin myös lämpimässä.

Ihminen on siitä hieno luontokappale, että oikealla varustuksella voimme selvitä mistä vaan. Tärkeintä kuitenkin on, että pidät itsestäsi huolta ja osaat arvioida taitosi oikein. Mikäli et ole kokenut telttailija, niin talvitelttailu ei välttämättä ole se paras tapa tutustua ympäristöön enemmän. Kokeneet ulkoilmaihmiset voivat kuitenkin rohkeasti lähteä kokeilemaan telttailua talvella ja miksei kutsua mukaan, vaikka ystäväkin. Mikä sen parempaa, kuin keittää kupillinen lämmintä juomaa, istua teltassa ja keskustella mielenkiintoisista aiheista. Olisi tärkeää, että osaisimme välillä pysähtyä ja rauhoittua.

Saatat myös pitää...