Taiteellista lahjakkuutta Koillismaan alueella
Blogi

Taiteellista lahjakkuutta Koillismaan alueella

Taiteellista lahjakkuutta Koillismaan alueella

Tarinat Koillismaan alueen asukkaista jatkuvat. Alue on myös näyttelijöiden suosiossa!

“Puolet minusta on Koillismaalta”, näyttelijä Matti Ristinen aloittaa. “Äitini on kotoisin Taivalkoskelta ja siellä on myös lapsuuskesieni mummola.” Ristinen kuvailee Taivalkoskea paikaksi jossa rauha, kiireettömyys ja pysähtyneisyys asuvat. Maailmassa, jossa mikään ei ole pysyvää nämä ovat asioita joita hän kaipaa arjen vastapainoksi. Ristinen jatkaa, että arjen heitellessä normaalielämässä milloin mihinkin suuntaan, hän tarvitsee paikan jossa voi omassa rauhassa käsitellä kaiken tapahtuneen ja rauhoittua. Ristisellä on perheineen Taivalkoskella mökki, jossa hän vierailee muutaman kerran vuodessa. Mökillä he viihtyvät kerrallaan muutaman viikon. Ristinen toteaa, että mökkielämä johdattaa perusasioiden äärelle. Heidän mökillään ei ole juoksevaa vettä eikä sähköä, joten arkirutiinit ovat hyvin erilaisia kuin kaupungissa eläessä. Kodin arjessa ruoanlaitto ja peseytyminen ovat itsestäänselvyyksiä, mutta mökillä niistä muodostuu todellisia ohjelmanumeroita. Perusasioihin tulee kiinnitettyä huomiota aivan eri tavalla kuin kaupungissa. Ristisen mielestä tämä on hyvä asia.

Ristinen mittaa ajan kulumista Taivalkosken tutuista ja omalla tavallaan muuttumattomista maisemista. Niiden mukana ajankulu konkretisoituu. “Isovanhempani asettuivat tänne aikoinaan järven rannalle, raivasivat maan pelloiksi ja ryhtyivät viljelemään karua maata. Vanhempani rakensivat tänne kesämökin suurin piirtein saman ikäisinä kuin itse tällä hetkellä olen. Nyt vien itse omia lapsiani Taivalkoskelle kerryttääkseni myös heille yhtä hyviä lapsuuden muistoja, kuin itselleni täältä on jäänyt. Vaikka ihminen ei mielestäni tarvitsekaan maallista omaisuutta tullakseen onnelliseksi, on silti tärkeää että on olemassa joku paikka, itselle tärkeä ja läheinen kehys, johon muistot ja ajankulun voi luontevasti sijoittaa.”

Näyttelijä Susanna Mikkonen syntyi Taivalkoskella ja vietti siellä lapsuutensa. Hänellä liittyykin paikkaan paljon rakkaita muistoja. Mikkonen kertoo seisseensä usein Taivalkosken sillalla ja miettiessään veden kuohuntaa katsellessaan, että vesi näyttää aivan limpparilta. Mikkonen muistelee, että koulumatkoilla tuli toisinaan niin kylmä, että piti kyykätä jotta veri lähtisi kiertämään. Lumiset talvet ovat monelle enää lapsuuden kaihoisa muisto, mutta Taivalkoskella niitä pääsee kokemaan edelleen. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Mikkonen suuntasi etelään. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1995 ja on sen jälkeen tehnyt töitä sekä lavalla että kameran edessä. Mikkoselle avautui hiljattain mahdollisuus työskennellä kotiseudullaan, kun Kalle Päätalosta kertovaa elokuvaa alettiin kuvata Taivalkosken kauniissa maisemissa. Elokuvan ohjaaja ei tiennyt Mikkosen suhteesta Taivalkoskeen, mutta tarjosi Mikkoselle Leenan, Päätalon toisen vaimon roolia. Mikkonen tarttui tilaisuuteen. Hänen mielestään tarina oli kertomisen arvoinen ja lisäksi hän arvosti mahdollisuutta päästä viettämään aikaa kotiseudun rakkaissa maisemissa.

Taivalkosken upeat maisemat ovat esillä Päätalo-elokuvan lisäksi mm. elokuvassa Maisteri, joka esitteleee hienosti mahtavaa koillismaalaista luontoa. Myös suositus Kotikatu-sarjan Arvola-kohtaukset on kuvattu Koillismaalla. Ehkäpä ne houkuttelevat yhä useamman matkustamaan Koillismaalle, hiihtämään IIjoen jäälle tai tuijottelemaan limpparikuohuja Taivalkosken sillalla.

Molemmat näyttelijät ovat saaneet apua ja tukea North Finland Film Commissionilta. NFCC:n tavoitteena on markkinoita Pohjois-Suomea elokuvantekijöille, esitellä kuvauspaikkoja ja tekijöitä ja auttaa paikallisesti asioiden järjestelyissä. Heidän kauttaan esim. ulkomaiset elokuvantekijät saavat arvokasta tietoa paikallisesta infrastruktuurista ja suomalaiset elokuvantekijät hyötyvät yhtä lailla kontakteista. NFCC toimii ensisijaisena linkkinä paikallisiin viranomaisiin ja heidän verkostonsa Pohjois-Suomessa on mittava. Pohjois-Suomen maisemat tarjoavatkin todella ainutkertaisen ja unohtumattoman kuvausympäristön. Maailmassa ei ole montaa paikkaa, joista löytyisi samalla tavoin silmänkantamattomiin koskematonta luontoa, jylhiä maisemia, putouksia ja metsää. Ja löytyväthän pohjoisesta nykyään Suomen kuuluisimmat filmitähdetkin – nimittäin karhut Sulo ja Juuso!

Saatat myös pitää...