Suomi tarjoaa marjastajalle monipuolisia mahdollisuuksia
Blogi

Suomi tarjoaa marjastajalle monipuolisia mahdollisuuksia

Marjastus on mainiota puuhaa ulkoilun ja retkeilyn ohessa. Parhaan marjasaaliin varmistat, mikäli suuntaat tutkimaan marjojen kukintaa, kypsymistä ja satonäkymiä jo ennen varsinaisen marjastuskauden alkua. Jo alkukesällä voi hyvin tarkistaa, missä näkyy eniten mustikkaa ja puolukkaa. Tämän jälkeen alkaakin säiden tarkkaileminen, halla ja kuivuus tarkoittavat pienempää marjasatoa. Avosoilla on tarjolla karpaloita jo ennen tätä, oikeastaan heti kun lumet ovat sulaneet.

Ahomansikka on luonnonmarjoista ensimmäinen, joka kypsyy. Sen kypsymisaika on yleensä heinäkuun alussa. Ahomansikat sopivat parhaiten herkutteluun retken aikana ja niitä löytää yleisimmin ahoilta, pientareilta, metsien reunoilta ja kalliokedoilta. Puutarhamansikka kypsyy samoihin aikoihin ahomansikan kanssa ja puutarhamansikat sopivat hyvin poimittaviksi säilöön, joten niistä riittää iloa pitkälle syksyyn.

Lakan kypsymisaika on hieman mansikan jälkeen, yleensä heinäkuun puolesta välistä elokuun alkupuolelle. Marjoja voi löytää sekä avosoilta että puustoisilta soilta. Paras lakkasato on yleensä Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Tässä koillismaalaiset ovat siis etulyöntiasemassa. Lakan sato vaihtelee paljon vuodesta toiseen, eivätkä alueetkaan pysy samoina. Lakka on arka hallalle ja halla vie helposti lakan arat kukat. Muutenkin kolea ja sateinen sää pienentää lakkasatoa, sillä silloin ei ole riittävästi hyönteisiä liikkeellä pölyttämässä kukkia. Lakka on marjoista luultavasti kaikista herkin eri sääilmiöille. Lakkaa himoitsevan marjastajan kannattaakin ottaa mahdollisimman tarkasti selvää eri marjapaikoista ja suunnata niille alueille, joita halla ei ole päässyt puremaan. Muihin marjoihin verrattuna lakan poiminta-aika on myös melko lyhyt, joten etukäteistutkimukset ovat tarpeen jotta marjastuskauden alkaessa tietää minne juuri sinä kesänä kannattaa suunnata. Lakkasadosta tiedotetaan usein Pohjois-Suomessa ja myös ulkoilukarttoihin saatetaan merkitä hyvät lakkasuot.

Mesimarjaa pääsee poimimaan tavallisesti heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Tämä koskee sekä luonnonvaraisia että viljeltyjä marjoja. Mesimarjasadot vaihtelevat suuresti vuosittain, sillä onnistuakseen kukinta ja pölytys vaativat juuri oikeanlaista lämpötilaa ja kosteutta. Mesimarjoja löytyy koko maasta, mutta yleisimmin sitä löytyy Kemin ja Kuopion välisellä alueella. Mesimarja viihtyy lehtomaisissa kangasmetsissä, kosteilla niityillä, rannoilla, ojanvarsilla ja laitumilla. Mesimarjan luontaiset kasvupaikat ovat vähentyneet merkittävästi kaupungistumisen myötä, joten itse marjakaan ei ole yhtä yleinen kuin ennen ja sadot ovat aiempaa pienempiä. Viljellyt mesimarjat sopivat hyvin esimerkiksi liköörien ja hillojen raaka-aineiksi. Mustikan poimintakausi ajoittuu heinäkuun puolesta välistä syyskuun alkuun asti. Mustikkaa löytyy yleisesti havumetsistä ja sitä esiintyy runsaasti kaikkialla Suomessa. Etelä-Suomen alueella mustikkaa löytää parhaiten lehtomaisilta alueilta ja kuivilta kankailta, kun taas Pohjois-Suomessa mustikka valitsee kasvupaikakseen hieman karumpia lehtoja. Mustikka kasvaa parhaiten varjoisilla alueilla, eikä viihdy suorassa auringonpaisteessa sillä aurinko kuivattaa marjat.

Marjasatoon vaikuttavat siis säät, eli kukinnan aikaan osuvat yöpakkaset tai se, jos pölytys epäonnistuu huonon sään takia. Myöskään kuiva kesä ei tiedä hyvää marjasatoa. Marjastajan onkin hyvä tutustua moniin eri tyyppisiin marjapaikkoihin, jotta satoa voisi odottaa joka vuosi. Kuiva kesä saattaa tarkoittaa huonoa mustikkasatoa perinteisillä mustikkapaikoilla, mutta yllättäen marjoja voikin tällöin löytyä vaikkapa soistuneiden metsiköiden suojista tai soiden reunoilta. Tällöin mustikkajahtiin kannattaa suunnata myös sisäjärvien rannoille tai saariin. Mansikoiden tapaan myös mustikat sopivat mainiosti säilöttäviksi. Ne voi pakastaa sellaisenaan tai käyttää esimerkiksi hilloon tai mehuun. Mukaan kannattaa lisätä hieman sokeria, jotta mustikat säilyttävät tuoreen makunsa ja ovat saman tien valmiita käyttöön. Parhailta kaikki marjat maistuvat kuitenkin juuri kerättynä, joten liian ankara ei kannata itselleen olla. Täytyyhän sadon laatuun tutustua myös makutestien avulla!

Saatat myös pitää...