Sienestämisen voi aloittaa helposti ja turvallisesti
Blogi

Sienestämisen voi aloittaa helposti ja turvallisesti

Oletko haaveillut sienestämisestä, mutta sinusta tuntuu ettet tunne sieniä tarpeeksi hyvin? Monet meistä ovat käyneet lapsuudessa sienimetsässä mummon tai äidin kanssa, mutta aikuisena tapa on jäänyt eikä äitikään ole aina enää neuvomassa. Hyvä uutinen on se, ettei sienestys ole salatiedettä ja tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan. Mikäli sienimetsällä käyminen houkuttaa, rohkeasti vain mukaan. Suomen metsät tarjoavat runsaasti maukkaita ruokasuonia antiminaan ja suurin osa niistä on helposti tunnistettavissa. Ensimmäisellä kerralla kannattaa silti mahdollisuuksien mukaan lyöttäytyä kokeneemman sienestäjän seuraan, jotta saat herkkujen keräämisestä kaiken irti ja vältyt turhalta vaivalta. Mikäli lähipiiristä ei löydy innokasta sienestäjää, tarjoavat usein paikalliset sieniseurat tai Martat yhteisiä sienestysretkiä, joilla aloittelijat johdatetaan sienien maailmaan.

Sienten tunnistamisessa ei kannata luottaa ainoastaan sienikirjaan, sillä varmaan tunnistamiseen tarvitaan useampaa aistia. Sienten ulkonäkö ja väri antavat toki ensimmäiset vihjeet siitä, mikä laji voisi olla kyseessä ja onko se syötävää saati herkullista. Seuraava askel on kokeilla sormin, miltä sienen lakki tuntuu. Onko se kuiva vai limainen, tai onko siinä mahdollisesti suomuja? Myös sienen jalka tarjoaa paljon tietoa. Onko jalka sitkeä ja millä tavoin se lohkeaa? Myös sienen tuoksuun kannattaa kiinnittää huomiota. Sienikirja kannattaa kuitenkin pakata mukaan neuvoa antamaan. Lisäksi aloittelevan sienestäjän varusteisiin kuuluvat laakeapohjainen kori ja kunnollinen sieniveitsi. Myös sanko käy sienikoriksi, mutta muovipussi vain hätätapauksessa. Veitsi kannattaa olla mukana senkin takia, että sienistä voi puhdistaa suurimmat roskat jo metsässä ja näin ei joudu kantamaan korissa turhaa painoa.

Sienestystä aloitellessa kannattaa tehdä itselleen tutuksi muutama sienilaji ja keskittyä aluksi niihin. Hyviä sieniä aloittelijalle ovat mm. herkkutatti ja kantarelli. Myös suppilovahvero on melko helppo tunnistaa ja siitä saa kotona loihdittua vaivatta sieniherkkuja. Mustatorvisienet kuuluvat myös erittäin helposti tunnistettavien sienien joukkoon, mutta niitä on vaikeampi löytää. Herkkutatti on hyvä sieni aloittelijaa ajatellen, sillä sitä on hankala sekoittaa mihinkään myrkylliseen. Aloittelija voi toki sekoittaa tatin pahanmakuiseen sappitattiin, mutta maastossa ne oppii nopeasti erottamaan. Herkkutatin jalan yläosassa on pienisilmäinen vaalea verkkomainen kerros, kun taas sappitatilla vastaava kohta on ruskea ja isosilmäinen. Sappitatin pillistö myös punertuu ja tunkeutuu näkyviin lakin alta kun itiöemä ikääntyy.

Herkkutatin lisäksi kantarelli on helppo laji aloittelijalle, sillä muita yhtä kirkkaan keltaisia suppilonmallisia sieniä ei metsässä ole. Valevahveron tunnistaa helposti kun sitä vertaa kantarelliin, sillä valevahveron väri on selkeästi enemmän oranssi ja lakin malto on ohut. Valevahverossa näkyvät myös selkeät heltat ja sen tuoksu on hapan ja lahoava. Kantarelli puolestaan tuoksuu raikkaalle ja porkkanamaiselle. Kantarelleihin ja tatteihin voi törmätä koko kesän, suppilovahvero taas esiintyy enemmän loppukesällä ja syksyllä. Hyvät sienipaikat ovat yleensä siellä, missä on myös runsaasti marjoja eli rehevässä sekametsässä. Erityisesti vanhemmat metsät ovat oivia sienestyspaikkoja. Suppilovahverot piileskelevät sammaleen suojissa ja yleensä mäkien pohjoisrinteillä. Kantarellit puolestaan viihtyvät taimikossa ja herkkutatteihin voi törmätä myös tiheissä istutetuissa kuusikoissa. Kantarelleja ja herkkutatteja kannattaa silmäillä myös vanhojen teiden, polkujen tai metsäautoteiden varsilta, sillä rikottu pinta on otollinen kasvualusta itiöemälle. Vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilta sieniä ei kannata kerätä, sillä vaarana on että ne ovat imeneet itseensä ympäristömyrkkyjä. Sienien perässä innokkaasti suunnistettaessa kannattaa huomiota kiinnittää myös ympäristöön. Tutussakin metsässä saattaa eksyä, erityisesti jos ehtii tulla jo hämärää. Siksi kannattaakin varata mukaan alueen kartta ja kompassi.

Saatat myös pitää...