Blogi

Retkeilyvinkit aloittelijoille

Retkeily on oiva tapa rentoutua, kuntoilla tai vain yksinkertaisesti tutustua omaan kotiympäristöön.

Retkeilyssä tärkeää ovat varusteet, niiden kunto ja taito nauttia elämän pienimmistäkin iloista. Retkeilyä voi harrastaa yksin, ystävien tai vaikka lemmikin kanssa.

Retkeilemään voi lähteä kauas tai lähelle. Suomessa on paljon erilaisia kohteita, jotka sopivat retkeilyyn täydellisesti. Onkin tärkeää, että itse tietää, mitä retkeltä odottaa, niin muu muotoutuu sen ympärille. Aloittelijan ei kannata heti lähteä haastavimpaan ympäristöön, kuten vuorille.

Vaikka olisitkin hyvässä kunnossa, etkä pelkää ottaa uutta haastetta vastaan, retkeilyssäkin on muutamia pieniä asioita, jotka pitäisi ottaa huomioon joka kerta. Aloittelijana sitä helposti unohtaa tärkeimmät asiat ja retkestä voikin tulla haastavampi, kuin mitä sen oli tarkoitus.

Aloittelijan kannattaa ensin katsoa lähiympäristöään ja miettiä sopivaa kohdetta. Oleellista on myös huomata, mikä vuodenaika on. Aloittelevana retkeilijänä talvi ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, mutta ei mahdoton. Kesässäkin on omat haasteensa, erityisesti kuumuuden osalta.

Retkeily ei aina tarkoita sitä, että yöpyy teltassa luonnon keskellä, vaan retket voivat olla päivänkin mittaisia. Tämä olisikin meidän suosituksemme aloittelevalle retkeilijälle – käy ensin muutamilla päiväretkillä ja sen jälkeen voit alkaa suunnittelemaan yöpymistä leirintäalueilla tai metsissä.

Retkeilyvinkit aloittelijoille
Retkeilyvinkit aloittelijoille

Hyvät varusteet

Erityisesti aloittelevien retkeilijöiden kannattaa aloittaa hyväkuntoisista ja laadukkaista tarvikkeista. Tärkeintä on suunnitella pukeutuminen sään mukaan ja varmistaa, että erityisesti kengät ovat kyseiselle retkelle sopivat. Liian kylmät tai kuumat kengät voivat tehdä retkeilystä todella tukalaa.

Muut varusteet ovat myös todella tärkeässä roolissa. Kun suunnittelet retkeä, mieti kokonaisuutta. Mitä haluat retkellä tehdä? Millainen ruoka sopii kyseiselle retkelle mukaan? Retkellä voi tehdä lämmintä ruokaa, mutta alkuun voi olla helppo aloittaa eväistä, jotka eivät vaadi sen kummempaa valmistusta. Näin pääset hyvin alkuun.

Terveelliset ja hyvät eväät mahdollistavat retkeilijän jaksamisen loppuun asti. Ennen kuin retkeilystä tulee itselleen tuttu harrastus, kannattaa varata ruokaa ja vettä jopa hieman suosituksia enemmän. Jos keho ei ole tottunut tällaiseen toimintaan, voivat nälkä tai jano yllättää.

Muistiinpanot kunniaan

Aloittelevana retkeilijänä suunnittelu on todella tärkeää. Kirjoita ylös, mitä tarvitset mukaan ja varmista kaksi kertaa ennen lähtöä, että kaikki todellakin on mukana. On ikävää, jos ei ole aivan varma siitä, mitä tekee ja lisäksi mukana ei olekaan sitä tärkeää varustetta – vaikkapa vesipulloa.

Lisäksi kannattaa ottaa selvää etukäteen retkeilykohteesta. Onko siellä jotain erityistä, joka pitäisi ottaa huomioon? Pidäthän mielessä, että villi luonto on aina villiä luontoa, eikä voida taata, että asiat olisivat aina samalla lailla. Etukäteen suunnittelu voi kuitenkin lievittää yllätyshetkien paniikkia.

Muistiinpanoja kannattaa tehdä retkeilyn aikana. Silloin vielä muistat parhaiten, mitä olisit voinut tehdä toisin tai jos jollekin retkelle haluaisit ottaa jonkun toisen varusteen mukaan. Muistiinpanoja on nykyisin helppo tehdä, sillä puhelin kulkee melkein jokaisella meistä aina mukana.

Aloittelevana retkeilijänä ei kannata turhaan pelätä retkeilyn aloittamista, mutta ei kannata yliarvioida omia taitojaan ja kuntoaan. Retkeilystä tulee silloin parasta, kun se on juuri retkeilijän taitojen ja tietojen osalta sopivin retki. Retkelle lähtiessä tulisi aina ilmoittaa suunnitelmistaan ulkopuoliselle, joka ei osallistu retkelle – varmuuden vuoksi.

Retkeilijä, jolla ei ole vielä vahvaa kokemusta, voi saada lisätietoa ja oppia lisää kaupoista, jotka myyvät retkivarusteita. Niissä on usein hyvin ammattitaitoinen henkilökunta, jotka ovat itse aktiivisia retkeilijöitä tai harrastavat esimerkiksi kalastusta. Heiltä voi saada erinomaisia vinkkejä alkuun ja pääset nauttimaan mahtavasta ensimmäisestä retkestä jo pian!

Saatat myös pitää...