RATSASTUS RAUHOITTAA
Blogi

RATSASTUS RAUHOITTAA

Hevosilla on jo tuhansia vuosia ollut ihmisten elämässä tärkeä rooli. Hevosilla tehtiin pitempiä matkoja nopeammin, heitä käytettiin erilaisten kuormien toimituksissa, pelto- ja rakennustöissä, taisteluissa ja vaikka missä muissa toiminnoissa. Ajan myötä ratsastamisesta tuli omanlainen lajinsa, josta pidetään kilpailuja ja lyödään vetoja. Tänä päivänä hevosharrastusta on ennakkoluuloisesti pidetty niin sanotun eliittiporukan harrastuksena, mutta se on kuitenkin kaikille avointa ja mahdollista. Ja niin: ratsastamisen harrastus tuo ihmiselle paljon enemmän kuin pelkkää hevon selässä pysymistä. Siihen kuuluu myös oikea ja hyvin läheinen kontakti eläimen kanssa sekä luonnon elämän ymmärtäminen.

Hevoselta Apua Tilanteeseen Kuin Tilanteeseen

Ratsastamisen harrastaminen ei vaadi järjettömiä summia rahaa ja siitä voi kehittää sitten jo muitakin ajatuksia: kenelle ja miksi se voisi sopia? Kun tässä blogissa keskustelemme stresseistä ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä siitä, miten stressiä vältetään ja hallitaan, paneudumme nyt enemmän tähän aiheeseen. Stressaantuneen ihmisen kannattaa viettää mahdollisimman paljon aikaa luonnossa, ja tämän allekirjoittaa jokainen psykologi. Jotkut ihmiset tarvitsevat seuraa päästäkseen stressistä irti, kun taas joillekin yksityisyys on stressitilanteessa se tärkein pelastustekijä. Hevosen kanssa kaikki toimii niin, että häntä voi pitää sekä seurana että ihmisen yksityisyyttä takaavana ajanviettokumppanina. Luonnossa tapahtuva ratsastus rauhoittaa mieltä, ja hevosen kanssa vietetty aika jää yleensä kivana valoisana täplänä muistiin vielä muutamaksi päiväksi ratsastuskokemuksen jälkeen. Hevoset ovat fiksuja eläimiä, ja heidän kanssa voidaan aina sopia jostakin. Keskustelu hevosen kanssa on ikään kuin keskustelua oman itsensä kanssa, ja vaikka tällainen iso seuralainen ei vastaa mihinkään ihmisten puheella, hän on hyvä kuuntelija. Tämä on tärkeää ensisijaisesti niille ihmisille, joilla on erittäin korkea kynnys lähteä puhumaan omista ongelmista ja stressistä läheisille, ystäville tai vaikka psykologille. Hevonen ei ainakaan paljasta mitään salaisuuksia, ja ikuinen arvoitus, ymmärtääkö hevonen, mitä hänelle puhutaan, tekee tällaisesta dialogista hyvin produktiivisen.

Hyvin usein stressaantunut ihminen ikään kuin kaipaa hyvää vastinetta toiminnalleen. Hän voi yrittää pitää enemmän huolta läheisistään, mutta valitettavasti eläinten kanssa kaikki on helpompaa ja toimivampaa: kun hevosesta pidetään hyvää huolta, hän maksaa sen takaisin sekä ulkonäöllään ja terveydellään että myös hyvällä suhtautumisella siihen ihmiseen, joka hänestä vastuuta kantaa. Oli sitten kyseessä vakavampi urheiluharrastus tai pelkkä kotieläinajattelu, hevonen kiittää aina. Stressaantuneelle ihmiselle juuri tällaiset kiitokset ovat äärettömän tärkeitä, ja eläimet ovat sellaisessa tapauksessa varmempi vaihtoehto: ihmisiltä kun ei aina kiitosta saa.

Mitä hevosen kanssa voi tehdä? Kuten aiemmin jo totesin, luontoratsastus saa mielen rauhoittumaan ja hevosen kanssa voi keskustella aivan kaikesta. Jos tämä ei kuitenkaan riitä, hevosen kanssa voi liittyä urheiluseuraan ja keskittyä ratsastamiseen jo enemmän: siihen tulee kuulumaan sitten treenejä, erilaisia sosiaalisia tapahtumia ja jatkossa myös kilpailuja. Tässä kuitenkin mainittakoon, että kilpailut eivät ole välttämättä parasta toimintaa stressaantuneelle persoonalle: jopa toinen sija saattaa tuntua silloin häviöltä ja stressi pahenee jo siitä. Ratsastuksen tarkoituksena pitäisi sellaisissa tapauksissa olla itse prosessi eikä lopputulos, eikä tavoitteita tarvitse asettaa – riittää, kun vietetään hyvää aikaa oman rakkaan eläimen kanssa. En yritä tässä sanoa, että jokaisen stressaantuneen ihmisen pitää nyt äkkiä hankkia itselleen hevonen, mutta näiden eläinten maailmassa vierailu tuo varmasti uusia ja positiivisia kokemuksia. Vähintään kokeilun arvoista toimintaa eikä siinä menetetä mitään, joten miksi ei yrittäisi?

Saatat myös pitää...