Pentikin pääkallopaikka on säilynyt Posiolla
Blogi

Pentikin pääkallopaikka on säilynyt Posiolla

Posio on tunnettu kahdesta asiasta; upeasta luonnostaan ja Pentikistä. Toimitusjohtaja Pasi Pentikäisen mukaan tiivistää Pentikin toiminnan sanomalla, Pentik on keramiikkaan ja sisustustavaroihin keskittynyt kauppaketju ja design-yritys. Pentik-mäki, joka toimii samanaikaisesti kulttuurikeskuksena ja kauppana, sijaitsee Maaninkavaarantien alkupäässä.

Alueella ovat Pentikin tehtaanmyymälä, kahvila, kahvikuppimuseo ja kotimuseo, jossa on näytteillä vanhaa talonpoikaisesineistöä. Pentik työllistää Suomessa yli 300 ihmistä ja yrityksellä on yli 80 myymälää. Pentikin valikoimaan kuuluu astioita, aterimia, sisustustyynyjä, mattoja, pyyhkeitä ja korituoleja. Pentikin keramiikka valmistetaan yrityksen omassa tehtaassa Posiolla. Sisustustavarat taas tuotetaan pääosin Aasiassa.

Pentikin perustajat ovat Anu Pentik ja tämän puoliso Topi. Anu Pentik on luonut yrityksen brändin ja Topi toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja oli pitkään yrityksen toimitusjohtaja. Pariskunnan lapset Pasi ja Raisa hoitavat nyt yritystä. Pasi Pentikäinen kertoo, että yritys on toiminut jo lähes 40 vuotta mutta hän kokee edelleen tekevänsä pioneerityötä.

Pentik sai alkunsa, kun Anu ja Topi Pentikäinen päättivät vuonna 1969 muuttaa Siilinjärveltä Posiolle, keskelle kaunista mutta tyhjenevää Koillismaata. Anu toimi tuolloin kuvaamataidon opettajana ja Topi voimistelunopettajana. Anu kehitti taidekäsityöharrastuksestaan ammatin ja Pentik Ky perustettiin vuonna 1971. Tuolloin Anun suunnittelemien kuppien lasittaminen hoitui kansakoulujen puu-uuneista ylijäävällä koivuntuhkalla. Samalla Anu valmisti nahkavaatteita, joihin käytettiin Friitalan ylijäämäpaloja. Tuotteille riitti kysyntää ja 1970-luvun loppupuolella Posiolla toimi Pentikin keramiikkatehdas ja sen ohella näyttelytila. Pentik avasi Helsinkiin Esplanadille nahasta valmistettuihin tuotteisiin keskittyneen myymälän. 1980-luvulla Pentik avasi huonekalutehtaan ja posliinistudion. Mutta lama iski myös Pentikiin ja tuotteiden kysyntä hiipui ja yritykseltä loppuivat rahat. Anu ja Topi miettivät yhtiön panemista konkurssiin, mutta päättivät kuitenkin jatkaa, sillä konkurssin jälkeen olisi ollut vaikea aloittaa toimintaa uudelleen samalla nimellä. Konkurssin sijaan Pentik päätti luopua vaate- ja huonekalutuotannostaan ja keskittyi keramiikkaan. Lisäksi Pentikäiset joutuivat myymään omakotitalonsa, autonsa ja kesämökkinsä ja asuivat tehtaalla kolmen vuoden ajan.

Pentik ei ole koskaan saanut riittävästi tuottoa pelkästä keramiikasta ja uuden alun jälkeen piti miettiä korvaajaa vaate- ja huonekalutuotannolle. Posion tehtaalla alettiin valmistaa keramiikan lisäksi lahjatuotteita, joiden valmistaminen siirrettiin ajan myötä Kaukoitään. Laman aikaan pankeilta jäi tyhjäksi hyviä liikepaikkoja ja Pentik perusti näihin tiloihin 36 myymälää. Vähitellen yritys pääsi jaloilleen ja toiminta alkoi jälleen kannattaa. Vuonna 1996 kommandiittiyhtiön pääoma oli vihdoin tarpeeksi suuri osakeyhtiön perustamiseen. Anu Pentik muistelee huonoja aikoja edelleen ja nauttii siitä, että nykyään suuretkin hankinnat voidaan tehdä yhtiön omalla rahalla eikä lainalla. Topi Pentikäisen filosofia yrityksen suhteen on, että kasvua täytyy tapahtua koko ajan, suhdanteista riippumatta. Pentik on noudattanut tätä periaatetta taantumasta huolimatta ja vuonna 2009 yrityksen liikevaihto oli yli 37 miljoonaa euroa.

Pentikillä työskentelee päätoimisesti neljä muotoilijaa, joista kolmen toimipiste on Helsingissä ja Anu Pentikäinen työskentelee Posiolta käsin. Anu suunnittelee myymälöitä varten edelleen uniikkitöitä. Hän aloittaa työskentelyn joka aamu kello viisi, jolloin töissä on vain Anu ja uuninpolttaja. Anu haaveilee siitä, että voisi lähivuosina tehdä yhteisen studiomalliston eteläkorealaisen suunnittelijan Suku Parkin kanssa. Park aikoo muuttaa Suomeen yhteisprojektin toteuttamiseksi. Posio on säilynyt Pentikin pääpaikkana ja keramiikkatehdas työllistää 60 henkeä. Logistiikkakeskus on suurelta osin automatisoitu. Keramiikan koristelu on edelleen käsityötä. Tehdas on edelleen varsin tuottava ja jakelukanavana toimii myymälöiden lisäksi alkuvuodesta 2010 avattu verkkokauppa. Verkkokaupan kautta tuli heti enemmän asiakkaita kun yhdenkään myymälän kautta. Kotimaisten brändien joukossa Pentik kuuluu samaan sarjaan Iittalan, Arabian ja Nokian kanssa.

Saatat myös pitää...