Parhaat kohteet retkeilyyn viikonloppuisin
Blogi

Parhaat kohteet retkeilyyn viikonloppuisin

Retkeily ja vaeltaminen ovat monelle mieluisaa puuhaa ja Suomessa siihen on erityisen hyvät mahdollisuudet. Suomen luonto on kaunis ja retkeily on helppoa, sillä valmiiksi suunniteltuja reittejä löytyy ympäriinsä. Sinun ei siis tarvitse huolehtia eksymisestä, kun pysyt reittien varrella ja pidät hyvää huolta kartasta. Nykyään myös älypuhelimen kanssa suunnistaminen on vaivatonta ja kartta on mahdollista ladata, joten et tarvitse nettiyhteyttä sen seuraamiseen. Jos haluat aloittaa retkeilyn pienemmillä matkoilla, voimme suositella sinulle kahta turvallista vaihtoehtoa, joista löydät eri pituisia reittejä. Ensin sinun tulee tietysti löytää spoivat retkeilykengät ja pakata tärkeimmät varusteet. Sen jälkeen olet jo valmis reissuun, joten katsotaan seuraavaksi, mitkä kohteet sopivat hyvin suoritettavaksi viikonlopun aikana!

Nuuksio, Haukankierros

Jos asut pääkaupunkiseudulla ja haluat mukavan päiväretken metsään, Nuuksio on ehdottomasti yksi parhaista vaihtoehdoista. Tämä kansallispuisto sijaitsee Espoossa ja sen lähettyville on mahdollista päästä myös julkisilla kulkuvälineillä. Eli kohde on hyvä myös niille, joilla ei ole omaa autoa käytössä. Se on erittäin hyvä aloittelijoille, sillä se on ajoittain myös vilkas kohde ja yksin ei tarvitse pärjätä. Nuuksiossa on monia erilaisia reittejä, joiden varrelta löytyy kauniita maisemia, mutta Haukankierros on varmasti yksi suosituimmista. Tämän reitin kulkemiseen menee noin kaksi tuntia ja sen kokonaispituus on noin neljä kilometriä.

Ja mikä parasta, vaelluskengät eivät ole pakolliset, joten vaellusta on hyvä kokeilla tällä reitillä. Lenkkarit riittävät mainiosti matkalle ja eväitä voi syödä kauniin Mustalammen vieressä. Rannalla sijaitsee katos, jonka luona eväiden syöminen on mukavaa säästä riippumatta. Juotavaa on ainakin hyvä varata reissulle mukaan, sillä matkan varrella on hieman nousuja ja kesällä saattaa tulla jopa hiki kävellessä. Reitillä kannattaa siis huomioida se, että kulkeminen on ajoittain hieman haastavampaa, esimerkiksi portaiden ja rotkojen takia. Maisemat ovat kuitenkin kauniit ja pääset näkemään Myllypuron kauniin laakson ja lammella sijaitsevat turvelautat, jotka ajelehtivat vedessä. 

Nuuksio, Haukankierros

Seitseminen

Kansallispuisto, jonka esittelemme seuraavaksi, sijaitsee Tampereen lähellä. Ajomatka Seitsemisen kansallispuistoon kestää noin tunnin, kun lähdet matkaan Tampereelta. Kuten Nuuksiossa, myös Seitseminen on täynnä erilaisia reittejä, joista voit valita kiinnostavimman itsellesi. Osa reiteistä on vain parin kilometrin pituisia, kuten Aarnipolku ja Runokangas, joden niiden kanssa menee vain tunti, jos ei halua tehdä pidempää pysähdystä. Jos kuitenkin haluat hieman enemmän haastetta ja vaihtelua maisemiin, Seitakierros on reitti, jota voimme suositella.

Seitakierros on siitä hyvä, että voit kävellä sen läpi yhden päivän aikana tai ottaa mukaan teltan, jonka kanssa yöpyä sen varrella. Koverolampi on erinomainen paikka pystyttää teltta, sillä alueella sijaitsee myös tulentekopaikka, joka takaa turvallisen ja viihtyvän pysähdyksen. Kansallispuiston oma luontokeskus tarjoaa myös vierailleen vesipisteen ja takkakatoksen. Reitti on helppo aloittaa luontokeskukselta ja kuten aiemmin mainitsimme, voit myös yöpyä matkan varrella. Tälle reitille on hyvä varata mukaan mukavat vaelluskengät, sillä kävelyä on enemmän ja maasto on epätasaisempaa. Koveron perinnetila on myös yksi erityinen nähtävyys, jonka tämän reitin varrelta voi löytää. Tämä kruununmetsätorppa näyttää vierraille, millaista elämä oli viime vuosisadan aikana ja mitä kaikkea sen ajan kulttuuuriin kuului.

Molemmat kohteet, jotka tässä mainitsimme, pitävät sisällään useita erilaisia reittejä. Nämä kaksi vaellusreittiä ovat kuitenkin suosituimpia ja niistä on helppo aloittaa, jos ei heti halua viettää montaa päivää metsässä telttaillen. Kun varusteet on kasattu ja mukana on riittävästi juotavaa ja evästä, kannattaa valita miellyttävä sää kävelyyn. Kesä on tietysti helpoin aika vaeltaa, mutta muista, että lämpötila ei saa olla liian kuuma kuitenkaan.

Saatat myös pitää...