OLETKO IHAN VARMA, ETTÄ HALUAT HALLITA KAIKKEA? osa 2
Blogi

OLETKO IHAN VARMA, ETTÄ HALUAT HALLITA KAIKKEA? osa 2

Viime kirjoituksessa puhuin sellaisesta stressistä, joka johtuu tilanteista, kun kaikki karkaa käsistä ja tuntuu siltä, että nyt ei hallita enää mitään oman elämän tahoa. Siinä totesin, että silloin kannattaa kääntää katse uuteen suuntaan ja jaksaa aloittaa joku uusi toiminta, jossa kontrollin halu toteutuisi. Tässä jatkan vähän toisenlaiseen stressin syyhyn: jatkuviin kiireisiin.

Merkitseekö Kiire Menestystä?

Muistan, kun ihmettelin yhtä projektipäällikköä isossa yrityksessä. Tiesin, että hänellä on erittäin paljon asioita vastuullaan ja koko ajan täytyy hoitaa jotain, mutta oli hänelle asiaa minullakin. Olin silloin vasta opiskelija. Lähetin hänelle sähköpostia ja sovimme tapaamisesta. Tapaaminen oli hyvin produktiivinen ja siihen kului juuri sen verran aikaa, joka riitti kaikista asioista sopimiseen. Lähdettyäni suljin oven hänen huoneeseen ja ajattelin, että tapasin juuri aivan ihmeellisen ihmisen: sellaisen, joka osaa käyttää aikaa tehokkaasti ja jaksaa perehtyä kaikkiin asioihin kaikella huomiolla. Jatkossa, kun olimme jo tekemässä töitä yhdessä, huomasin yhden asian, josta kerron tässä myöhemmin.Usein stressimme johtuu siitä, että on koko ajan kiire. Jotkut ihmiset jaksavat viettää normaalia elämää, kun taas joidenkin tavoitteet ovat niin korkealla, että vuorokauden 24 tuntia eivät millään riitä. Jotain jää silloin tällöin kesken, mutta kaikki halutaan viedä loppuun saakka ja parhaalla mahdollisella tavalla. Puhelin soi koko ajan, ja – tässä vaiheessa yrittäjät varmasti nyökkäävät myönteisesti – tarkkaan suunniteltu päivä voi mennä pilalle yhdestä aamulla saapuneesta sähköpostista, jossa on oikein kiireellisiä asioita taas hoidettavana. Ja suunnitelmat taas romahtavat. Se, että ihminen ei voi sataprosenttisesti kontrolloida omaa aikaa, on ihan normaalia, mutta kun sitä on elämässä koko ajan, se voi saada vahvemmatkin persoonat masentumaan. Olin joskus itsekin yrittäjä, kunnes tajusin, että en enää tarvitse niitä tavoitteita, joiden takia joskus aikaisemmin yrittäjäksi ryhdyin – ja myin firmani. Vain ja ainoastaan sen takia, että jaksoin myöntää: en kestä, en pysty, en halua. Ei se kiire kenenkään menestyksestä kerro, vaikka tällaista ajattelutapaa nyt kaikkialla mainostetaankin. Mutta mitä jos omia tekemisiä haluaa jatkaa ja stressi häiritsee?

Palaan edelliseen kappaleeseen tästä projektipäälliköstä. Hän ei vaikuttanut kovin stressaantuneelta ihmiseltä, vaikka menoja ja kokouksia oli koko ajan – ja silloin tällöin tapahtui myös kaikkea odottamatonta, mihin piti saada päätöksiä ja toimenpiteitä aikaan ja heti. Näiden rinnalla oli kuitenkin myös rutiinia, jota piti myös hoitaa. Opettelin häneltä yhden erinomaisen viisauden: keskity siihen, mitä teet. Vaikka olisi kuinka kiire. Siinä vaiheessa, kun edessä on pitkä ja kiireinen päivä ja yhtäkkiä kaikki suunnitelmat romahtavat heti aamulla venyneen kokouksen tai tuotannossa tapahtuneen tapaturman takia – keskity siihen, mitä olet juuri tekemässä. Kaiken muun saa sovittua. Ja lopeta työpäiväsi sillä hetkellä, joka tuntuu oikealta, eikä silloin, kun kaikki on tehty, sillä tällaisessa työssä kaikkea ei kuitenkaan saa tehtyä. Muistelin hänen oppeja ollessani jo yrittäjä ja jonain hienona päivänä olin myöhässä kokouksesta kokonaiset kaksi tuntia.

Toisen kerran rahaliikenne oli myöhässä muutaman viikon. Kolmannessa tapauksessa projektin toteutus pysähtyi siihen, että joku taho ei saanut omia sopimuksia noudatettua. Ja kaikkea tällaista tapahtui koko ajan, ja stressasin siitä paljon, kunnes tämä projektipäällikkö tuli mieleen. Ja tiedätkö mitä? Kaikki muuttui. En enää ottanut kiireitä niin vakavasti, koska ymmärsin: olen tavallinen ihminen enkä voi ehtiä enemmän kuin vuorokauteen mahtuu. Tämän lisäksi opin sulkemaan kännykkäni yöksi, jos tiesin, ettei mitään hätätilanteita ole tulossa. Ja jaksoin keskittyä asioihin paremmin. Tämän kautta ne myös hoituivat paremmin ja nopeammin, ja kiireet vähenivät. Kun kaikkea tehdään rauhallisesti ja jaksetaan keskittyä sekä ymmärtää, ettei maailma yhteen myöhästymiseen romahda, kiireistä johtuva stressi helpottuu.

Saatat myös pitää...