MUUTTO LÄHEMMÄS LUONTOA
Blogi

MUUTTO LÄHEMMÄS LUONTOA

Muutto kaupungista maalle on aina vaikea päätös. Harvemmin tiedämme tasan tarkkaan, mitä omalta elämältämme haluamme, ja näin isoon muutokseen tarvitaan sekä rohkeutta että voimia. Alussa idea tuntuu aivan upealta: vihdoin viimein päästään viettämään luonnossa niin paljon aikaa kuin huvittaa, hengittämään raikasta ilmaa, unohtamaan pakokaasut ja aamuruuhkat sekä keskittymään omaan itseemme ja harrastamaan kaikkea, mitä luonnossa voi harrastaa – ja tällainen harrastuslista on loputon. Maalla asuminen pitää kuitenkin sisällään myös muita asioita, jotka täytyy muistaa ennen lopullista muuttopäätöstä.

Mistä Olet Valmis Luopumaan?

…ja mistä jäät aina tinkimään? Jos käytössäsi on loputon määrä rahaa, voit unohtaa kaiken, mitä tulee lukemaan alla, mutta todennäköisesti asia ei kuitenkaan ole näin. Kaupunkielämäämme kuuluu aina lämmin suihku, toimiva vessa, hyvä keittiö, katkokseton sähkö, nopea netti, hyvä asfaltti, lämmin koti… Oletko valmis tinkimään edes yhdestä edellä mainituista asioista? Maalla asuminen tulee nimittäin välillä tuottamaan vaikeuksia ja joskus tällainen elämä voi tuntua väärältä valinnalta. Ennen kuin muutetaan pois kaupungista on syytä ymmärtää, mitä tulevaisuus tarjoaa. Elämä ei anna koskaan mitään takuuta, mutta kaikkea voi pyrkiä ennakoimaan mahdollisimman tarkkaan ja suunnitella omat jatkotoimenpiteet tähän ennakointiin perustuen.

Vaikka kaupungissa sijaitseva asunto saadaan hyvällä hinnalla myyntiin, raha ei todennäköisesti riitä hienon kartanon ostamiseen vaan joudutaan tyytymään pieneen maatilaan tai johonkin vastaavaan asumismuotoon. Ajan myötä kaikki rakennukset alkavat kaipaamaan huoltoa, ja heti siinä vaiheessa, kun olet muuttanut kaupunkiasunnostasi pois, vastuu omasta ympäristöstäsi siirtyy kokonaan sinun omille harteille. Suihku voi tuntua välillä kylmältä, jos veden lämmitin ei toimi kunnolla – ja sitä sattuu säännöllisesti. Kaivosta tuleva vesi on aina jäätävän kylmää. Saunan voi toki lämmittää, tosin sitä varten voi joutua kantamaan polttopuita, koska tavallisen omakotitalon pihassa on melkein kaikissa tapauksissa tavallinen eikä sähkösauna. Toisaalta, mikä voi olla parempi kuin omassa asunnossa sijaitseva sähkösauna? Perinteinen sauna, tietysti! Vaivautumista se kuitenkin vaatii vähän enemmän kuin yhden napin painallus. Lämmöstä puheen ollen, vanhemmissa maalla sijaitsevissa taloissa on usein lämmöneristysongelmia. Voit joutua täyttämään rakoja uretaanivaahdolla tai vaihtamaan lämmöneristykset kokonaan siinä vaiheessa, kun kesäyötkin alkavat tuntua liian kylmiltä, jos takkaa ei lämmitetä. Ja kaikkeen pitää saada polttopuita. Kiinnostaako?

Sähkö on tietysti aina hyvä vaihtoehto. Pienellä maatilalla tai omakotitalossa joudut kuitenkin vaivautumaan sen verran, että parin kuukauden kuluttua tulet jo automaattisesti miettimään, voitko kytkeä nyt vielä yhden laitteen päälle vai pitääkö sitä ennen sammuttaa joku toinen laite. Sähköteho ei nimittäin ole loputon, ja nykyiselle tekniikalle rintamamiestalolle tuotu sähkölinja voi osoittautua riittämättömäksi. Mitä muuta? Ai niin, lumityöt. Muistatko, että ne pitää hoitaa nyt itse? Kun ne kerran unohtaa, voit varata sitten kokonaisen päivän tai jopa viikonlopun lumitöiden tekoon. Hyvä ratkaisu on sopia lumitöistä naapurin kanssa, jos naapurilta löytyy traktori. Oman talon katolta saat lapioida lumet kuitenkin itse. Nurmikon leikkaaminen sekä haravointi, jos sen lähellä kasvaa koivuja, on nyt myös sinun omalla vastuullasi… Pitäisikö jatkaa?

Loppujen lopuksi, kun katsotaan maalla asuvia ihmisiä, he vaikuttavat paljon onnellisemmilta kuin isoissa kaupungeissa asuvat. Muutto maalle on vaikea päätös, mutta melkein aina se on kuitenkin myös hyvä päätös. Reilusti aikaa luonnon maisemissa, fyysinen työ, raikas ilma ja oman ajan itsenäinen suunnittelu kehon rytmien mukaan on ainakin omasta mielestäni vaivan arvoista.

Saatat myös pitää...