MITÄ PIHASSA KASVAA?
Blogi

MITÄ PIHASSA KASVAA?

Maalla asuminen ei aina tarkoita maatilan pitämistä ja raskasta työtä. Jos tulon lähde on joku muu toiminta, omakotitalon tontilla voi tapahtua kaikkea kivaa – eikä sitä, mitä pidetään perinteisenä maatilatunnelmana eli lehmiä, traktoreita, kanoja ja niin edelleen.

Jokainen kuitenkin tykkää, kun omassa pihassa kasvaa jotain syötävää, vai mitä? Ja niin: mitä voidaan omakotitalon pihaan istuttaa, mikä olisi helppohoitoista eikä vaatisi paljon aikaa?

Herukoita Vatsa Täyteen

Herukoista tykkäävät kaikki, sillä onneksi herukoita on olemassa ainakin kolme eri lajia: mustia, punaisia ja valkoisia. Niitä pidetään sellaisena pensaana, joka ei vaadi hoitoa lainkaan, mutta valitettavasti asia ei ole ihan näin, sillä täysin hoitamattomana herukkapensas voi tuottaa jopa kymmenen kertaa pienempiä marjasatoja. Hoito on kuitenkin helppoa. Kun ensimmäiset pensaat halutaan kasvamaan nopeammin, täytyy huolehtia niiden kastelusta, vaikka kuinka luottaisimme Suomen sateiseen kesään. Kosteutta pitää olla juuri sopivasti: ei liian vähän eikä samalla liian paljon. Riittää kuitenkin, kun kastellaan herukat kolme kertaa koko kesän aikana. Tuntuuko liialliselta työpanokselta? Uskoisin, että ei. Ensimmäisen kerran ne kastellaan toukokuun lopussa, kun pensaissa on aktiivinen kasvuvaihe meneillään. Toisen kerran silloin, kun pensaissa näkyy vielä erittäin pieniä ja vihreitä marjoja, eli kesä- ja heinäkuun vaihteessa. Ja kolmas kerta on erittäin tärkeä, vaikka ei se siltä tuntuisikaan: syksyllä sadon korjuun jälkeen. Tällä viimeisellä kastelulla varmistetaan seuraavan vuoden sato. Kastelun lisäksi herukoista leikataan aina ylimääräiset oksat pois, ja siinä voidaan ajatella hommaa maalaisjärjellä kun maalla kerran asustellaan: kuivat, marjattomat ja sairaat oksat pois. Ei sitä joka päivä tarvitse tehdä, kaksi kertaa vuodessa on jo enemmän kuin riittävästi. Herukoita voidaan siis jatkossa syödä omassa pihassa ja paljon, miltä kuulostaa?

Erikoista, Melkein Eksoottista

Mustikoita saadaan metsästä, mutta välillä näemme myös toista marjaa, joka muistuttaa mustikkaa. Kyse on juolukasta, joka on erittäin suosittu puutarhakasvi sekä Etelä- että Pohjois-Amerikassa, kun taas meillä on tapana tyytyä metsän antimiin. Juolukkaa voisi kuitenkin kasvattaa myös omassa pihassa. Yksi juolukan helppohoitoisimmista lajeista on pensasmustikka, joka eroaa metsämustikasta kooltaan. Muuten se on maultaan melkein samanlainen metsämustikan kanssa, mutta sen marjat ovat isompia ja mehukkaampia ja se kasvaa pensaissa – ja yhdestä pensaasta voi saada marjoja vaikka koko kesän aikana syötäväksi. Monessa maailman maassa pensasmustikka on syrjäyttänyt markkinoilta tavallisen metsämustikan. Haluaisitko omaan pihaan sinisen pensaan, josta tulee aina herkullisia marjoja? Niitähän voisi käyttää erilaisiin leivonnaisiin, hilloihin ja piirakoihin… Ja pensasmustikka on kaiken lisäksi hyvin helppohoitoinen kasvi. Sillä on luonnostaan olemassa vahva vastustuskyky erilaisia tuholaisia ja tauteja vastaan eikä se vaadi mitään erikoisolosuhteita: riittää, kun istutuspaikalla on silloin tällöin aurinkoa eikä koskaan tuule liian kovaa. Pitääkö sitä pakkasilta suojata? Ei, sillä pensasmustikat kestävät yleensä jopa kolmenkymmenen asteen pakkasia!

Kun käytössä on omakotitalon piha tai kokonainen maatila, siellä voidaan kasvattaa sitä, mitä huvittaa. Kiinnostaako marjat? Ei muuta kuin kokeilemaan. Kirsikkatomaatit? Seuraavana vuonna yritetään tällaistakin! Kesäkurpitsat? Miksi ei, kun ne ovat niin helppoja hoidossa ja kukkivat kauniisti eivätkä vie liian suuria pinta-aloja. Omalta alueelta korjattu sato maistuu aina herkullisemmalta kuin kaupasta ostetut marjat ja vihannekset, vai mitä? Ja niin, hedelmätarha on vielä yksi keino siirtää omia ruokatottumuksia lähemmäs luontoa ja sitä oikeaa maalla tapahtuvaa elämää.

Saatat myös pitää...