Metsästys Australiassa
Blogi

Metsästys Australiassa

Australiassa metsästys on hyvin yleistä. Metsästyksen tarkoituksena on toki saada ruokaa pöytään, mutta myös päästä eroon tietyistä haittaeläimistä, joiden liian suuret populaatiot aiheuttavat jo vaaraa muille eläimille. Metsästys on monelle rakas harrastus, joiden parissa pääsee rentoutumaan, kun taas monet rakastavat pitää hauskaa metsästyksen parissa. Oli syy mikä hyvänsä, Australia tarjoaa metsästäjille hyvät puitteet.

Aseet Australiassa

Aseen kantamiseen tarvitaan aseenkantolupa. Australiassa asuu 23 miljoonaa ihmistä ja maasta löytyy 5,8 miljoonaa laillista asetta. Siellä pätevät siis samanlaiset luvanvaraisuudet kuin Suomessakin – kuka tahansa ei saa kantaa asetta. Australian yleisimmin käytetty metsästysase on kivääri. 92,3% kaikista Australian laillisista aseista ovatkin nimenomaan kiväärejä. Muita paljon metsässä käytettyjä aseita ovat mm. jousipyssy ja haulikko.

Metsästettävät eläimet

Australian metsästetyimpiin eläimiin kuuluvat mm. jänikset, ketut ja ankat. Jäniksiä metsästetään runsaasti sen vuoksi, että niitä pidetään maassa haitallisina tuholaisina. Muihin metsästettäviin eläimiin kuuluu mm. erilaiset peurat, joita löytyy maasta kuutta eri lajia.Australian metsästyslait vaihtelevat alueittain, mutta useimmilla alueilla on sallittua ampua tuholaisina pidettyjä eläimiä. Tälläisia ovat erilaiset villiintyneet jänikset, koirat, ketut ja vuohet. Tällaiset villiintyneet eläinlajit saa ampua mihin vuodenaikaan tahansa, kunhan maanomistajalta on kysytty lupa. Australiassa on ongelmana alunperin kotieläiminä pidetyt, mutta historian saatossa villiintyneet eläinlajit, joiden kanta ei ole enää kurissa, vaan ne lisääntyvät luonnossa. Ruuan tai urheilun vuoksi metsästettäviä eläimiä saa ampua vain tiettyinä metsästysaikoina. Niiden ampuminen ei siis ole luvallista milloin tahansa. Tällaisia eläimiä ovat mm. ankat, peurat ja kalkkunat.

Puhvelin metsästyksestä haaveilevat voivat osallistua metsästysleirille, jonka aikana pääsee metsästämään tätä suurta ja komeaa eläintä tietyn alueen sisällä. 5-7 päivän mittaisen leirin aikana kävijälle on järjestetty ruokailut ja majoitukset. Tällaiselle metsästyssafarille osallistuminen kustantaa reilut 11 000 dollaria, hinnan sisältäessä niinkutsutun trophyn yhdestä vesipuhvelista. Toisen trophyn saa mukaansa 4000 dollarin hintaan. Metsästyssafareja järjestetään enemmänkin. Niiden pituudet ja hinnat vaihtelevat ja metsästäjä voi valita itselleen sopivimman safarin ja eläimen. Aseina voidaan käyttää esimerkiksi kivääriä tai jousipyssyä. Moni pitää tällaisia metsästyssafareja epäeettisinä, sillä niissä eläin ei pääse karkuun samalla tavalla kuin luonnossa.

Kengurut

Australiasta tulee väistämättä ensimmäisenä mieleen kengurut, nuo pomppivat eläimet, jotka kantavat poikastaan vatsapussukassaan. Olet ehkä kuullut, että kengurun lihaa saa ostettua myös joistain hyvin varustetuista ruokakaupoista täällä koti-Suomessakin. Ja kyllä, kenguruita metsästetään. Jopa puolitoista miljoonaa kengurua tapettiin vuonna 2015. Tämä numero kertoo tosin vain laillisesti metsästettyjen kenguruiden määrän. Australia myönsi luvan kenguruiden lailliseen metsästämiseen vuonna 2017, tarkoituksenaan suojella vaarantuneita viheriöalueita ja niiden eläimistöä. Tavoitteeksi asetettiin jopa miljoonan kengurun tappaminen.

Kenguruita on tapettu Australiassa laittomasti jo pitkään. Moni haluaa päästä eroon kenguruista, jotka tulevat vaeltamaan heidän mailleen ja tuhoamaan kasvillisuutta. Kenguruita on siis tapettu  liian helposti ilman lupaa, sillä kukaan ei ole pystynyt valvomaan yksityisillä mailla tapahtuvaa metsästystä. Maanomistajat ovat usein antaneet ammutut kengurut koirilleen.Monen kengurun tarina on päättynyt surullisesti emon kuoltua ja poikasten jäätyä emon vatsapussiin nääntymään nälkään. Onneksi on kuitenkin olemassa paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja suojella tätä upeaa eläinlajia ja poikasia autetaankin monen tahon toimesta.Australiassa eläviä kenguruita voitaisiinkin kuvailla haittaeläimiksi, sillä niitä on niin paljon ja ne aiheuttavat harmia maanomistajille. Niitä jää myös autojen alle ja ne voivat jäädä kiinni aitoihin. Laki kengurukantojen pienentämisestä onkin luotu tämän ongelman lieventämistarkoitukseksi.

Saatat myös pitää...