MENNÄÄN EKOLOGISTA REITTIÄ
Blogi

MENNÄÄN EKOLOGISTA REITTIÄ

Maalla asuminen poikkeaa kaupungissa asumisesta monessa asiassa. Kun halutaan muuttaa asumaan maalle, mutta ei välttämättä haluta laittaa kokonaista maatilaa pystyyn eikä ole paljon kiinnostusta olla maatilahommissa, täytyy löytyä erilainen tulon lähde.

Etätyötä tekeville ihmisille maalle muutto on melko helppo päätös: riittää, kun siellä toimii edes jonkinlainen netti, mutta valitettavasti emme ole vielä siirtyneet etätyökauteen. Mitä muita vaihtoehtoja hankkia rahaa on olemassa?

Hyödynnetään Luonnollista Ympäristöä

Maalla tuloja voidaan hankkia muutenkin kuin rakentamalla iso maatila ja sen jälkeen viljelemällä hehtaareja sekä paimentamalla karjaa. Pienempi maatila ilman lukuisia maahehtaareja omistuksessa voi hyvin toimia tulon lähteenä, varsinkin kun osataan huolehtia sen brändäyksestä. Moni suomalainen ja etenkin ulkomaalainen turisti on yleensä kiinnostunut maalla asumisesta sekä erilaisten maatilojen elämästä ja ajanvietosta luonnon läheisissä olosuhteissa, joten miksi ei järjestettäisi turisteille sellaista mahdollisuutta? Euroopassa tällainen käytäntö on saanut jo erillisen nimenkin: ekoturismi, ja mallia voisi katsoa vaikka Puolasta.Talosta tehdään vierastalo. Sitä varten talon pitää olla tavallista rintamamiestaloa vähän isompi, mutta ei kuitenkaan mikään hotellin kokoinen rakennus. Vierashuoneet järjestetään maalla sijaitsevien hotellien tapaan: jos mummolta löytyy vanhoja pitsilakanoita, nyt niille on olemassa käyttöpaikka. Kaikki, mikä on käsin tehtyä, mahtuu tällaisiin huoneisiin luomaan maatilan ilmettä ja tunnelmaa. Kylpyhuoneista ja vessoista on kuitenkin syytä tehdä ihan nykyaikaiset, tosin jotkut turistit suosivat ekologisempia ratkaisuja: joissakin tällaisista ekohotelleista vettä lämmitetään kesällä auringon lämmöllä. Mitä yksinkertaisempi on varustus, sitä parempi. Saippuaa ja shampoota pitää kuitenkin löytyä, mutta mieluummin käsin tehtyä saippuaa. Sitä varten voi ottaa muutaman saippuakurssin, joita on nyt onneksi lukuisia tarjolla.

Miksi matkailija haluaisi päästä tällaiseen ekotaloon? Brändin takia on ensimmäinen vastaus. Toinen vastaus on se, että maalta haetaan aina rauhallisempaa sykettä. Kun teltassa yöpyminen on monelle hankalaa vielä tänäkin päivänä ja tuntuu vähän askeettiselta, tällainen yöpymispaikka kuten ekotalo tai pieni maatila on täydellinen ratkaisu. Kaikki riippuu kuitenkin omistajasta. Jos majoitustoiminnan aloittamisen motivaatio on vain raha, hommasta ei todennäköisesti seuraa mitään hyvää: alkuvuosina turistivirrat ovat varmasti pieniä, tuloja on vähän, ja siitä hermostutaan nopeasti sekä yritetään nostaa hintoja koko ajan. Näin sen ei pitäisi olla. Saapuvat vieraat kannattaa ottaa vastaan avoimella sydämellä ja ajatella heidän visiittiä enemmän bonuksena kuin normaalina käytäntönä. Kun asiaan suhtaudutaan näin, helpottuu omistajan ja turistien välinen kommunikointi merkittävästi.

Ekomaatilalla voidaan majoitustoiminnan lisäksi harjoittaa tilavuokrausta erilaisiin tapahtumiin: voi ottaa paikalle koululaisten retkiä, voi järjestää yritystapahtumia tai vaikka vuokrata koko maatila perhejuhliin. Sitä ennen on aivan välttämätöntä tutustua ympäristöön: ekoturistit eivät yleensä saavu maatiloille pelkän maatilan takia vaan haluavat tutustua myös paikalliseen luontoon. Jos ympärillä on vesistöjä ja metsäpolkuja, kannattaa ottaa niistä selvää ja opetella tuntemaan ne. Näin, kun ihmisiä saapuu majoittumaan, heitä voidaan opastaa paikallisiin luonnon nähtävyyksiin – ja tässä vaiheessa muistetaan, että koko Suomen luonto on monelle Euroopasta saapuvalle matkailijalle jo itsenäinen nähtävyys. Kun et itse näe mitään erikoista lähellä virtaavassa joessa, monelle ihmiselle rauhallinen ilta joen rannalla koivujen ja mäntyjen ympäröimänä voi tarkoittaa hänen elämänsä parhaita kokemuksia ja luonnon kanssa vietettyjä hetkiä. Omasta maatilasta voidaan siis tehdä ikään kuin matkailijoiden koti, missä he tuntevat itsensä tervetulleiksi ja missä heidät otetaan vastaan lämmöllä. Kun rakastaa luontoa ja ihmisiä, kaikki onnistuu kuin itsestään.

Saatat myös pitää...