MATKAILU OSAKSI ELÄMÄÄ
Blogi

MATKAILU OSAKSI ELÄMÄÄ

Stressaantuneena ihmisen on vaikea tehdä päätöksiä. Stressi saa ihmisen noidankehään: mitä enemmän päätöksiä täytyy tehdä, sitä suurempi on stressi, ja mitä suurempi on stressi, sitä vaikeammalta tuntuu päätösten teko ja ne yritetään aina siirtää myöhempään, sopivampaan aikaan. Kun päätöksiä siirretään, stressi vain kasvaa ja tekemättömien asioiden määrä kasvaa geometrisesti. Millä keinolla noidankehästä päästään pois?

Tauon Paikka

Saattaa vaikuttaa mahdottomalta ja yllättävältä, mutta juuri tällaisissa tilanteissa täytyy ottaa tauko ja jättää päätökset täysin tekemättä. Stressaantunut ihminen ajattelee asioita hyvin vakavasti, mutta tosiasia on siinä, että parin viikon tauon aikana maailma ei romahdakaan tekemättömien päätösten takia. Välillä stressiin tarvitaan myös läheisten apua, jotka kehottavat stressistä kärsivää persoonaa pitämään tauko. Se voi olla haastavaa, sillä noidankehästä ei yleensä noin vaan oteta ja lähdetä. Se vaatii kovaa työtä ja lopuksi ymmärrystä, että stressissä tehdyt päätökset ovat huonompia päätöksiä kuin myöhästyneet, mutta jo terveessä ja hyvässä kunnossa keksityt ratkaisut. Tauolle pitäisi löytyä aikaa, ja jos oma aikataulu on täynnä, kannattaa vaan kylmästä vetää siitä pari viikkoa yli. Tuloksena tulee sitten parempia suorituksia ja kahden viikon aikana hoitamattomat asiat tulevat tauon jälkeen hoidetuiksi paljon nopeammin kuin ennen taukoa ja stressissä. Joka ikinen loma maksaa itsensä takaisin: ihminen kerää lomalla energiaa, jolle on sitten hyvää käyttöä.

Minkälainen Loma?

Meitä on erilaisia lomailijoita: jotkut suosivat lyhyitä kaupunkilomia, toiset taas tykkäävät aktiivisista lomapäivistä ja jotkut puolestaan viettävät lomansa aina kotipuuhissa. Kun kyse on stressin helpottamisesta, kotiin jääminen ei ole koskaan hyvä ratkaisu: omassa kaupungissa tulee silti hoidettua työasioita, ja näin myös kodin puuhat tulevat järjestetyiksi. Kaikki tämä on mukavaa, mutta ei tuo sitä kaivattua mielen helpotusta, sillä ihminen jää samoihin olosuhteisiin ja tuntee vain olevansa syyllinen omaan ”laiskuuteen”. Ajatuksia tulee siitä, että nyt kun kaikki kollegat painavat töitä, minä vain lepään, ja siitä alkaa itsensä syyttäminen. Näin ei saisi tapahtua, ja stressin aikana pidettävä loma on oikeasti syytä siirtää jonnekin muualle, ja mieluummin mahdollisimman kauas kotoa.

Luontoon lähteminen toimii aina. Ihminen on osa luontoa, ja vaikka kyse olisi rantalomasta, ollaan silti vahvassa yhteydessä lämpimään mereen sekä ympäröivään luontoon. Tätäkin vähän tehokkaampi keino on lähteminen sellaisiin luonnon paikkoihin, jotka saavat jokaisen matkailijan seisomaan luonnon suuruuden ja kauneuden edessä suu auki. Tällaisen seikan toimivuus johtuu siitä, että siinä vaiheessa, kun nähdään, kuinka iso maailma meidän ympäriltä löytyy ja kuinka hieno se on, omat ongelmat ja stressi alkavat tuntua jopa tyhmiltä – tai ainakin turhilta. Syntyy ymmärrys, että tällaisista asioista stressaaminen on pientä touhua, joka ei loppujen lopuksi vaikuta melkein mihinkään.Kaupunkilomia en suosittelisi kenellekään stressaantuneelle, tosin jos käytössä on vähintään kaksi viikkoa aikaa, luonto- tai rantaloman päätteeksi voisi käydä myös jossakin kaupungissa. Yleensä auttaa vierailu sellaisessa kaupungissa, joka on Suomen tavallisia kaupunkeja köyhempi, ja niitähän maailmasta löytyy. Isot ”menestyjien” kaupungit kuten New York tai Moskova ovat puolestaan sellainen kokemus, joka mitä todennäköisimmin tulee vahvistamaan stressiä entisestään.Toivottavasti kaikilla stressaantuneilla riittää rohkeutta ottaa ja lähteä. Yllättävän usein pieni lomatauko voi pelastaa tulevalta pitkältä sairaslomatauolta, jonka jälkeen palaaminen normaaliin elämään on paljon vaikeampaa kuin paluu takaisin arkeen pienen, mutta erittäin tehokkaan loman jälkeen. Ja niin: lomalla lomaillaan. Puhelin laitetaan kiinni ja läppäri jätetään kotiin.

Saatat myös pitää...