MAATILOILLA NUKUTAAN HYVIN
Blogi

MAATILOILLA NUKUTAAN HYVIN

Muistan, kun saavuin kerran Latviassa vierastaloon. Se tapahtui jo puoliyön jälkeen, kun tiellä näkyi opaskyltti: nuoli oikealle ja jotain kirjaimia siellä.

Olin väsynyt, minulla oli kylmä ja vaatteeni olivat märät. Riikaan oli matkaa vielä vähän vajaat kaksisataa kilometriä ja olin melko varma, etten tule näkemään mitään hotelleja matkan varrella. Kuljin noin kilometrin verran metsätietä ja saavuin hienon puutalon eteen, jossa ikkunat olivat jo pimeinä. Soitin ovikelloa ja pääsin odottamaan ainakin kymmenen minuuttia, kunnes uniselta näyttänyt nainen tuli ulos vastaan. Kerroin hänelle, että tarvitsen yöpymispaikan, ja kysyin hinnasta. Se ei ollut kuin viisitoista euroa aamiainen mukaan lukien, ja tietysti minä sinne jäin. Mikä paikka!

Tavallinen Omakotitalo Vai Luonnon Ystävien Paikka?

Talo oli melko iso, mutta vieraille oli käsittääkseni jätetty vain kolme huonetta. Paikan omistajan mukaan, hänen palveluitaan käyttävät usein rekkakuskit, jotka eivät halua mennä Riikaan kuorma-autojensa kanssa, vaan jatkavat matkansa aina seuraavana aamuna. Minä olin siellä moottoripyörän kanssa. Omistaja (harmi, mutta nimeä en nyt enää muista) oli ihan innoissaan, kun kuuli tarinani, että nyt olen menossa Eurooppaan matkailemaan yksin ja tämä oli vasta ensimmäinen matkan päivä. Sinä päivänä kuljin noin seitsemänsataa kilometriä, joista noin viisisataa rankkasateessa ilman sadeasua, joten tuon hetken oloni voi helposti kuvitella. Sain omistajalta teekupin eteen ja ihastuin tuoksuun. Nainen kertoi, että hän poimii itse erilaisia yrttejä luonnosta, kuivattaa niitä ja tekee niistä erilaisia teesekoituksia.

Kuinka fiksua ja luonnollista! Sen jälkeen oli jo aika mennä nukkumaan.Tällaisiin maatiloihin saapuessa tuntuu siltä, että olisi palannut takaisin lapsuuteen: sinne, missä ei ole paljon huolia omassa elämässä, ja missä sää merkitsee erittäin paljon. Hyvällä säällä ollaan koko ajan ulkona, kun taas sateisena päivänä voidaan jäädä puutalon sisään lukemaan kirjoja tai piirtämään… Vaikka huoneessa oli vähän kylmä, peitot olivat lämpimiä ja nukahdin melkein heti, mutta ne kivat hetken, kun vasta hyppäsin sänkyyn ja tunsin ympärillä vallitsevaa männyn tuoksua, ovat vieläkin muistissani. Ei muuta kuin ikkuna auki, vaikka ulkona on noin kymmenen astetta lämpöä: peitto pelastaa.

Seuraavana päivänä näin, että talon takaa löytyy iso piha, jossa kasvaa herukoita, muita marjoja, heiniä ja yrttejä. Kukkia oli joka puolella. Ajattelin, että sinne voisi teltankin laittaa yöksi, mutta paremmalla säällä. Sanoin omistajalle hyvästi ja lähdin jatkamaan matkaani. Tämä maatila on ollut erinomainen paikka viettää yksi yö, kun olin juuri lähtenyt isosta kaupungista Euroopan matkoille: siellä ikään kuin irtauduin entisestä elämästä ja keskityin enemmän siihen, mitä tulee tapahtumaan seuraavien viikkojen aikana. Ja se oli mahtavaa.

Siitä on jo kolme vuotta, kun kävin siellä. Kuitenkin kun muistelen parhaita yöpymispaikkojani kaikilta matkoilta, mitä olen tehnyt, tämä paikka pysyy mielessäni vieläkin yhtenä parhaista majoituspaikoista, missä pääsin nukkumaan. Muillakin maatiloilla olen sen jälkeen käynyt ja aika paljon, mutta ensimmäinen on aina ensimmäinen. Maatilatunnelmassa nukahtaminen on aina parempi kokemus kuin mikä tahansa viiden tähden hotelli: täällä ollaan lähellä luontoa, hengitetään hyvää ilmaa ja eletään sään sääntöjen mukaan eikä viritetä lämpöpattereita oman halun mukaan. Hyvät yöunet on nimittäin erittäin painava syy lähteä asumaan maalle, jos nukkumisesta tykkää ja sillä on suuri merkitys omassa elämässä. Ja näin minä teenkin: aina, kun mahdollista, lähden nukkumaan muualle kuin kaupunkikämppääni. Lähemmäs luontoa.

Saatat myös pitää...