MAATILALTA TAKAISIN KAUPUNKIIN del 2
Blogi

MAATILALTA TAKAISIN KAUPUNKIIN del 2

Edellisessä kirjoituksessa oli puhetta siitä, minkä takia ei kannata polttaa kaikkia siltoja heti, kun on tehty muuttopäätös kaupungista maalle. Tulojen suunnittelu on selvästi monella aiheuttanut ongelmia, kun ei osattu ennakoida maatilan elämän tuloja ja menoja, ja vielä yhtenä riskitekijänä mainittiin perhesuhteet: kun perhe on koko ajan kasassa, se ei välttämättä ole hyvä kenellekään. Muutama perhe onkin muuttanut jo uudelta maatilaltaan takaisin kaupunkiin. Mitä muita syitä tällaisille muutoksille on ollut?

Sosiaalinen Monipuolisuus

Ihminen on sosiaalinen olento, ja tätä vastaan on turha lähteä kiistelemään. On niitä poikkeuksia tietenkin olemassa, mutta loppukädessä melkein jokainen meistä kaipaa seuraa. Maatilalle muuttaessa ei ole edes suurta merkitystä, muutetaanko sinne perheen kanssa vai yksin: sosiaalisessa elämässä täytyy olla myös monipuolisuutta, eikä perhe siihen valitettavasti pysty vaikuttamaan. Me kehitymme saadessamme uusia kokemuksia, ja sosiaalisessa kehityksessä tämä tapahtuu samalla tavalla kuten kaikissa muissakin elämän sektoreissa. Sosiaalisen elämän puuttuminen tai sen yksisuuntaisuus voivat aiheuttaa oman kehityksen hidastumista ja sen kautta myös masennusta, joten sosiaaliset asiat on syytä virittää jo ennen muuttoa. Ketkä ovat tulevia naapureitanne? Kuinka usein tullaan kutsumaan kaupunkiin jääneet ystävät kylään? Kuinka usein itse mennään käymään heidän luona? Kuka tällaiset asiat päättää? Vaikka se tuntuu alussa naurettavalta, asia on vakava. Sosiaalinen elämä on yksi merkittävimpiä elämämme sektoreita ja se ansaitsee huomiota ja suunnittelua.

Liian Tylsää

Maatilalla asumisesta voi varmasti sanoa, että siellä ei tule olemaan kertaakaan samanlaista päivää. Pienin poikkeamin ne ovat kaikki erilaisia, ja sää huolehtii erilaisuudesta ja muutoksista, jos työt alkavat tuntua rutiinilta. Siinä ei siis ole mitään ongelmaa. Koko maatila-ajatus voi kuitenkin alkaa tuntua rutiinilta noin vuoden kuluttua muutosta, ja siinä vaiheessa on ryhdyttävä toimiin. Ensin voidaan käyttää kaikkia luonnon antamia mahdollisuuksia ja aloittaa uusia harrastuksia. Sitten, kun aletaan miettiä kaupungin aktiivista elämää, sinne kannattaa lähteä. Itse asiassa, tällaiset kaupunkilomat täytyy suunnitella etukäteen, koska kesällä maatilalla on kiireitä eikä maatilaa pysty jättämään koko viikonlopuksi seisomaan tyhjillään, mutta jos perheessä on muita aikuisia, voidaan sopia niin sanottu loma-aikataulu. Välillä tekee mieli laittaa hienot vaatteet päälle ja mennä teatteriin; joku elokuvauutuus saattaa kiinnostaa niin paljon, että leffaan on vaan pakko päästä; joskus tulee sellaisiakin tilanteita, kun halutaan yksinkertaisesti lähestyä taas kerran sitä sivilisaatiota, jolta ollaan muutettu pois – käydä ravintolassa, museossa, kunnon kirjastossa tai näyttelyssä. Maatilalla se ei ole mahdollista, ja asiasta on oltava suunnitelmia tai edes pieniä käsityksiä, miten edetään, kun muutto on jo takana.

Mahdollisuuksista

Kaupunki on monelle sopiva paikka asua, varsinkin kun ajatellaan sitä, että kaupungista saa kaikkea. Mitä isompi kaupunki, sitä enemmän saa, ja samalla mitä isompi kaupunki, sitä todennäköisempi stressi ja halu muuttaa maalle. Ennen muuttoa kannattaa pitää mielessä, että nyt ei enää onnistu käynti lähikaupassa varttitunnin aikana; kauppareissut suunnitellaan etukäteen ja ostokset kirjoitetaan aina ylös, niin mikään ei sitten unohdu. Sama koskee erilaisia harrastuksia ja puuhia: uuden puhelimen ostaminen ei enää onnistukaan puolessa tunnissa, ja kun tarvitaan jotain erikoisempaa, joudutaan tilaamaan. Sellainenkin pieni asia kuten alkoholi saattaa muodostua haasteeksi, kun ei osattu suunnitella juhlia oikein. Vai mennäänkö sadan kilometrin päähän hakemaan?Nämä kaikki edellä mainitut asiat ovat kuitenkin melko pieniä nyansseja, jos maalle muuttava ihminen on oikea luonnon ystävä ja nauttii enemmän rauhallisesta elämästä kuin kaupungin sykkeestä. Maalla voidaan viettää enemmän aikaa itsensä kanssa, mutta ei enää metrojunassa vaan kauniissa ympäristössä. Haasteita toki on, mutta kun ne suunnitellaan hyvin, kaikki onnistuu.

Saatat myös pitää...