MAATILAKOKEMUKSIA ULKOMAILTA del 3
Blogi

MAATILAKOKEMUKSIA ULKOMAILTA del 3

Tässä postauksessa haluan kertoa vielä yhdestä ulkomaisesta maatilasta, joka sijaitsee niinkin kaukana kuin Australiassa: maassa, joka on kuuluisa sen sietämättömistä helteistä, punaisesta mullasta, uskomattoman isoista hyönteisistä ja aivan ainutlaatuisesta ja omaperäisestä luonnosta. Australiassa on tilaa kaikille: valtio vie kokonaisen mantereen, ja maatilojen kehitys ei ollut mikään sattuma vaan ihan looginen tapahtumien kulku. Itse tutustuin maatilaan, joka sijaitsee Sydneyn läheisyydessä Canoelands -nimisessä läänissä.

Kovasti Töitä Koko Perheen Voimin

Tällä maatilalla asuu perhe, joka kantaa sukunimeä Christie. Maatila perustettiin melkein sata vuotta sitten vuonna 1923, ja sen nykyiset isäntä ja emäntä ovat jo melkein seitsemänkymmentä vuotta vanhoja kokeneita maatilan pitäjiä. Jossain vaiheessa, monta vuotta sitten, heille syntyi poika, joka jäi asumaan tänne. Poika meni naimisiin ja perhe sai kolme lasta; myös pojan vaimon äiti muutti tälle maatilalle asumaan. Maatilan vanhat perinteet on tänne tuonut perheen vanhimman jäsenen eli isännän isoisä, kun halusi luoda ison ja toimivan kokonaisuuden. Samoja käytäntöjä ja perinteitä noudatetaan täällä tänäkin päivänä, tosin tekniikan kehitystä kuitenkin koko ajan seuraten. Asuinrakennuksia täältä löytyy kokonaiset kolme: ensimmäinen iso talo rakennettiin useampia vuosikymmeniä sitten, toinen talo toimii koko maatilan päätalona, ja kolmannessa asuu nuorempi perhe. Viimeisin talo valmistui vuonna 2006 eli se on suhteellisen uusi. Tässä talossa asuva nuorempi perhe onkin tänä päivänä jo johtamassa koko maatilaa antaen vanhemmalle sukupolvelle enemmän aikaa lepoon.

Christie-perheen maatila ei ole perinteinen suomalainen tai ruotsalainen maatila: täällä viljellään oikeita herkkuja. Myyntiin menee persikoita sekä niiden kaljuja kavereita nektariineja, luumuja, aprikooseja, tomaatteja ja jopa marakuijaa. Jossain vaiheessa maatilalla syntyi ajatus kehittää myös metsämustikan viljelyä, mutta tämä on vieläkin auki. Hedelmäpuiden kukkiminen johti luontevasti myös siihen ajatukseen, että täällä voitaisiin tehdä myös hunajaa – ja eräänä hienona päivänä tänne saapui ensimmäisiä mehiläisiä parantamaan hedelmäsatoa. Itse asiassa, ensin tuotiin mehiläiset ja vasta sitten ajateltiin, että voitaisiin myydä myös hunajaa, ja ajatus kehittyikin ajan myötä maatilan vielä yhdeksi itsenäiseksi tuotteeksi. Perheen hedelmät tunnetaan koko alueella ja niitä myydään sekä itse maatilan alueella että toimitetaan muualle.Vastuut on jaettu kaikkien perheen jäsenten välillä. Vanhemmat naiset viettävät suurimman osan ajastaan maatilan kaupassa myymässä tuotteita ja annostelevat hunajaa erikokoisiin astioihin.

Perheen poika, joka johtaa nyt koko maatilaa, ei vaikuta ulkonäkönsä perusteella johtajalta: hän on aina mukana hommissa ulkopuolisen työvoiman kanssa korjaamassa satoa, hoitamassa hedelmäpuita tai leikkaamassa heinää. Lisäksi juuri hän on se henkilö, joka pitää erilaisille maatilasta kiinnostuneille matkailijoille opastettuja kierroksia – ja ne kierrokset ajetaan oikealla traktorilla. Vanhempi isäntä keskittyy enemmän mehiläisiin, mutta käyttää myös tekniikkaa tarpeen mukaan ja toimii kovana apuna, kun pakkaushommia on paljon. Nuorempi emäntä on saanut vastuukseen maatilan kirjanpidon, tilausten vastaanoton, asiakassuhteiden luomisen ja ylläpidon sekä myyntiavustuksen, kun aika sallii. Lapsia ei vielä käytetä varsinaisena työvoimana, sillä he ovat vasta kouluiässä, mutta auttavat mielellään hekin omien taitojen mukaan: korjaavat satoa, tekevät pakkaustöitä ja pyörivät myös kaupassa.

Töitä tehdään ympäri vuoden. Kun kesällä keskitytään eniten hedelmiin, niiden pakkaamiseen, toimitukseen ja myyntiin sekä niiden lisäksi vielä hunajaan, talvella on myös töitä: täytyy huolehtia polttopuista. Niitä tällä maatilalla valmistetaan enemmän kuin itse tarvitaan, sillä kaupaksi menee myös niitä – vaikka naapureille. Täällä vallitsee erittäin lämmin tunnelma, ja vaikka töitä on jokaisella perheen jäsenellä paljon, jokaisesta tämän maatilan nurkasta paistaa lämmin rakkaus niin omaa perhettä kuin koko luontoakin kohtaan.

Saatat myös pitää...