MAATILAKOKEMUKSIA ULKOMAILTA del 2
Blogi

MAATILAKOKEMUKSIA ULKOMAILTA del 2

Suomen naapurimaan, Ruotsin luonto on hyvin pitkälle samanlaista kuin meilläkin, tosin meillä on enemmän metsää ja järviä. Maatilakulttuuria löytyy kuitenkin Ruotsista myös tarpeeksi, ja itse asiassa Pohjoismaiden maatilojen kulttuuria kadehtii moni muu Euroopan maa. Meillä hoidetaan karjaa, valmistetaan maitotuotteita ja kasvatetaan viljaa jopa niin lähellä isoja kaupunkeja kuin alle sadan kilometrin etäisyydellä – niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Saari Nimeltään Väddö

Tämän saaren nimi on kyllä tyypillistä ruotsin kieltä. Se sijaitsee suhteellisen lähellä Tukholmaa Etelä-Ruotsissa, ja saareen on mahtunut Edlund -perheen maatila. Sitä kutsutaan myös ekologiseksi maitotilaksi ja sillä on pitkä historia kerrottavanaan. Hans Edlund, maatilan isäntä, on tällä hetkellä 64 vuotta vanha pirteä mies, ja hän on perinyt tämän maatilan vanhemmiltaan. Se perustettiin jo 1900-luvun alussa eli suku on asunut täällä ja tehnyt töitään jo pitkään. Vuodesta 2005 alkaen Edlundien maatila muutettiin itsenäiseksi yritykseksi, joka pyörii tänäkin päivänä. Hansin vaimo on vain kuusi vuotta häntä nuorempi ja heillä kummallakin on hyvin samanlainen käsitys, mitä luontomme on. Perheessä on ihan selvä linjaus, että luontoa ja kaikkia sen antimia kunnioitetaan ja käytetään hyväksi vain luontoa säästävällä tavalla.

Mitä täällä tehdään? Kun nähdään, että maatilalla on vähän vajaat sata maitolehmää, vastaus kysymykseen syntyy itsestään: maitotuotteita. Tänä päivänä maatilan tuotevalikoimasta löytyy seitsemän juustolajia (ja kaikki ovat uskomattoman herkullisia!) sekä niiden lisäksi voita ja jogurttia. Paikalla on pitkät perinteet: vuosikymmeniä sitten Väddö -saarella oli oikea maitomeininki päällä, kun täällä toimi useampi maatila, mutta tänä päivänä niitä ei ole alueella jäljellä kuin kaksi. Edlundien perhe kiinnittää erittäin paljon huomiota siihen, että heidän tuotteiden valmistus on perinteistä ja ympäristöystävällistä. Selvä esimerkki on juuston valmistus: herkullista se on siitä johtuen, että täällä ei käytetä tehtailla käytössä olevia tekniikoita, vaan juustot valmistetaan perinteiseen tapaan vanhemmilta sukupolvilta saadun opin mukaisesti.Maatilan omistajilla on kaksi tytärtä, joilla on kymmenen vuotta ikäeroa.

Vanhempi tytär on tällä hetkellä 38 vuotta vanha. He asuvat maatilalla vanhempiensa kanssa ja tekevät kaikkia töitä, mitä maatilalla tehdään. Tässä perheessä vastuut on jaettu hyvin ja selvästi: yksi henkilö hoitaa kassaa ja rahoja, yksi maatilan eläimiä, yksi logistiikkaa ja yksi myyntejä sekä erilaisia projekteja. Kun pysähtyy juttelemaan jonkun tämän perheen jäsenen kanssa, tulee selkeä ymmärrys: täällä eletään onnellista elämää, vaikka tehdäänkin paljon raskasta ja välillä myös likaista työtä. Ekologiseksi maatilaksi Edlundien koti on tullut sen takia, että täällä karjan ruoka on itse kasvatettua. Tästä periaatteesta Hans ei tunnu olevan valmis kieltäytymään koskaan: kaupasta ostettava karjaruoka on erittäin kallista eikä kukaan loppujen lopuksi voi tietää tarkkaan, mitä se sisältää. Täällä karja syö sitä, mikä kasvaa samalla maalla.

Päivät ovat kiireisiä. Aamu alkaa noin puoli kuudelta ja tekemistä riittää kaikille. Perheen vanhempi tytär muutti asumaan takaisin maatilalle työskenneltyään muutaman vuoden hotellialalla, ja hänen kokemusta käytetään nyt hyväksi maatilan johtamisessa. Itse Hans käy aina viemässä juustoja Tukholman ravintoloihin, jotka mielellään niitä ostavat; äiti valvoo kaikkea toimintaa, ja nuorempi tytär huolehtii kirjanpidosta ja jäätelön myynnistä hänen miehensä kanssa. Tekemistä siis ihan oikeasti riittää, mutta jokaisen Edlundin perheen jäsenen kasvoissa paistaa hymy: täällä eletään onnellista ja vastuullista elämää. Vuoden suurin juhla ei muuten täällä ole joulu vaan se keväinen päivä, jona lehmät päästetään talven jälkeen taas pelloille.

Saatat myös pitää...