MAATILAKOKEMUKSIA ULKOMAILTA del 1
Blogi

MAATILAKOKEMUKSIA ULKOMAILTA del 1

Meillä Suomessa on olemassa oma käsitys siitä, miten maatilalla eletään ja miten sitä pyöritetään. Moni meistä, joka asuu kaupungissa, ei ymmärrä joitakin maatiloihin liittyviä asioita, mutta peruslinjaus on kuitenkin kaikille melko selvä. Joka maassa on kuitenkin olemassa oma kulttuuri ja näissä kulttuureissa on eroa; tässä haluankin kertoa niistä maatiloista, joihin olin aikoinani viehättynyt ja joiden elämä tapahtuu täysin toisenlaisessa ympäristössä.

Vuorten Ympäröimänä

Yksi merkittävistä Europan maatilamaista on Italia. Siellä tehdään viiniä, leivotaan hyvää leipää, kasvatetaan karjaa, kanoja ja ankkoja, valmistetaan aivan uskomattoman herkullisia juustoja ja kaikki tämä tapahtuu hienoissa Alppien maisemissa. Yksi osa Italiassa sijaitsevista Alpeista on nimeltään Dolomiittialpit vihreine niittyineen ja terävine huippuineen: ei ole mikään ihme, että ne kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Dolomiittialpeissa sijaitsee laakso nimeltään Val Canale, missä vallitsee aivan toisenlainen tunnelma kuin Roomassa tai missä tahansa muussa Italian kaupungissa. Luonnon kauneuden ja lumella peitettyjen vuorten huippujen keskeltä löytyy maatila, jonka nimi on Malga Canali.

Täällä asustelee perhe, jonka sukunimi on Tavernaro. Perheeseen kuuluu noin kuusikymppinen emäntä Maria Giovanna, hänen puolisonsa eli maatilan isäntä, ja kaksi tytärtä, joiden ikä pyörii kolmenkymmenen vuoden molemmin puolin. Tämä maatila on huomion arvoinen paikka jo ikänsä vuoksi: se perustettiin niinkin kauan sitten kuin vuonna 1935. Tämän hetkinen maatilan emäntä Maria Giovanna saapui asumaan tänne perheensä kanssa, kun hän oli vielä lapsi, ja hänen lapsuus sekä nuoruus kuluivat näissä hienoissa luonnon tunnelmissa. Jo näistä vuosista alkaen Tavernaron perhe piti maatilalla ankkoja ja kanoja, lehmiä ja vuohia sekä koiria ja kaneja, joita voi nähdä pyörivän jalkojen alla, kun kävellään maatilan alueella.

Kiireisiä Päiviä, Rentoa Tunnelmaa

Joidenkin mielestä maatilalla asuminen ja maatilan pitäminen on raskasta työtä, kun toiset ovat taas sitä mieltä, ettei maatilalla tehdä mitään muuta kuin paimennetaan karjaa vihreillä niityillä. Oikea maatilalla tapahtuva elämä muistuttaa kuitenkin enemmän ensimmäistä käsitystä, vaikka välillä tulee kevyempiäkin päiviä. Itse asiassa, paljon riippuu siitä, mitä tavoitteita maatilalla asuva perhe itselleen asettaa. Tavernaron perheellä on varmasti ollut aina tavoitteita, sillä tänä päivänä Malga Canali -maatilalla on koko ajan menoa päällä. Lehmiltä ja vuohilta saadusta maidosta valmistetaan Trentino-läänin perinteisiin ruokiin käytettävää juustoa nimeltään tosela. Kun emäntä huolehtii eläimistä, hänen tyttärensä saavat keskittyä juustojen ja muiden maataloustuotteiden valmistukseen. Päivä alkaa täällä hyvin aikaisin, noin aamukuudelta, ja jokainen nainen tietää heti tehtävänsä: Maria menee katsomaan karjaa ja antamaan eläimille ruokaa, ja tytöt huolehtivat juustoista.

Tällä maatilalla voi vierailla ja jopa majoittua täällä. Majoitus tuli mahdolliseksi 1980-luvun lopussa, kun Alppeihin rupesi valumaan suuria turistivirtoja. Siinä vaiheessa Tavernaron perhe päättikin, että tästä erittäin perinteisestä italialaisesta maatilasta voi tehdä sekä nähtävyyden että myös majoituspaikan. Paikka on syytä varmistaa etukäteen, sillä maatilan majoitusrooli on saanut hyvää kehitystä kolmen vuosikymmenen aikana ja siitä ehti tulla jopa itsenäinen nähtävyys. Kun naisten aamurutiinit on hoidettu, siirrytään syömään aamiaista, joka katetaan sekä perheelle että talossa majoittuneille turisteille. Malga Canali on todellakin käynnin arvoinen paikka, jossa pystyy tutustumaan aitoon maatilaelämään ja hengittämään aivan uskomattoman raikasta Alppien ilmaa. Täällä tuntuu aluksi siltä, että aika pysähtyisi, mutta kun näkee, kuinka paljon töitä täällä maatilalla tehdään, sydämessä herää lämpimiä tunteita sekä maatilaporukkaa että sen luontoa kohtaan.

Saatat myös pitää...