MAALLA ASUMINEN EI OLE TYLSÄÄ!
Blogi

MAALLA ASUMINEN EI OLE TYLSÄÄ!

On mahdollista, että jossain vaiheessa elämäämme yhtäkkiä toteamme oman täyden sopimattomuuden minkä tahansa kaupungin rytmiin. Syntyessään ihmisellä on jo olemassa tietty temperamentti, ja sen mukaan määräytyy ihmisen luonne hyvin pitkälle. Jos kaupunkielämä sopisi kaikille, kuka tekisi töitä maatiloilla?

Mistä yhteiskunta saisi viljaa ja karjaa? Ihmiskunnan monipuolisuus takaa sen, että sen ihmiskunnan tarpeet tulevat tyydytetyiksi. Vaikka nykyaikaiseen menestyksen käsitteeseen kuuluu nimenomaan kaupunkielämä, tällainen ennakkoluulo ei saisi häiritä ihmisten omia päätöksiä muuttaa elämänsä itselleen sopivammaksi ja luontevammaksi. Ison kaupungin elämästä voi kuitenkin olla haastavaa irtautua, ja siihen vaikuttaa useampi tekijä. Ensimmäinen on se, että muutto aiheuttaa siirtymisen oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Vaikka kaupungissa asuminen on jo vuosien aikana tuntunut väärältä, kaupunki on tullut jo tutuksi ja siellä tehdään kaikkea melkein automaattisesti: käydään kaupassa, ostetaan palveluita ja tehdään töitä. Voi olla, että tällainen elämä on ollut myös raskasta, mutta jokainen muutos on yleensä lähtemistä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Toinen tekijä on tulevaisuuden epävarmuus: kuka takaa sen, että tulet viihtymään maalla, kun muutat kaupungista pois? Mitä siellä tehdään? Miten eletään? Jos mukavuusalueen kanssa kaikki on suhteellisen selvää, niin vastauksia jälkimmäisinä esitettyihin kysymyksiin voi hakea pitkään. Kaikki selviää kyllä viimeistään sen jälkeen, kun muutetaan, mutta sitä ennenkin voidaan ottaa selvää, mitä ja miten.

Luonnon Kanssa Kasvot Vastakkain

Tykkäämme luonnosta. Tällainen piirre on yksi suomalaisuuden kulmakivistä ja olemme ylpeitä siitä. Luontoon lähteminen on aina kiva kokemus, mutta mitä tapahtuu silloin, kun muutetaan luonnolliseen ympäristöön eli pois kaupungista? Kyllästyykö siihen? Kyllä kyllästyy ja helposti, jos ei osaa viettää aikaa luonnossa monipuolisesti. Kun oma kävelylenkin reitti pysyy samanlaisena viikkojen aikana, lenkille lähtemisen kynnys päivä päivältä vain kasvaa. Kun jaksaa tutustua ympäristöön, kaukana asuviin naapureihin ja paikallisiin luonnon nähtävyyksiin, asia muuttuu toisenlaiseksi: jokaista lenkkiä ja luontoon lähtöä tullaan odottamaan innolla ja luontoon lähdetään aina mielellään. Tuntuuko kävely tylsältä?

Urheilu avuksi. Maalla asumisen suurin etu on sen tarjoamat liikuntamahdollisuudet. Harva meistä tykkää painon nostoista kuntosalilla, koska se on tylsää, ja kuntosalissa itsensä haastaminen on enemmän oman itsekurin kasvattamista sekä hyvän kehon rakentamista. Kun asutaan maalla, kaikki on toisin: täällä ei ole olemassa hielle haisevia kuntosaleja, mutta vastineena on koko ympäristö, joka on aina omassa käytössäsi. Kesällä voidaan lähteä juoksulenkille tai telttailemaan; vesiurheilulajit eivät lopu koskaan, kun niihin perehtyy kunnolla – soutaminen, kalastus, klassinen kajakilla tapahtuva tai erikoisempi SUP-melonta, vesilautailu, vesipallo ja niin myös pelkkä uinti tekevät jo pitkän listan koko kesän ajaksi. Ja niin, jos on kiinnostusta tekniikasta, niin pienestä moottoripyörästä voi helposti tulla uusi koko elämän harrastus: kaupungeissa on nopeuden rajoituksia, mutta metsässä ja enduro-pyörillä voidaan tehdä kaikkea, mikä huvittaa. Sama koskee talveakin, kun pystyy ajamaan moottorikelkkaa. Tekniikan kanssa maalla asuminen muuttuu erittäin kiinnostavaksi, kun tekniikan käsittelyä treenataan koko ajan ja sitä myös huolletaan itse. Muita maalla asumisen mahdollisuuksia talvella ovat hiihtäminen, lumisodat, lumilinnojen rakentaminen, jääveiston harrastaminen, lumikenkäily, retkiluistelu… ja jos moottorikelkan perään kiinnitetään tarpeeksi pitkä köysi, onnistuu jopa lumilautailu loputtomilla pelloilla!

Tuntuuko nyt maalle muutto paremmalta kuin eilen? Maalla on oikeasti tekemistä. Kaukana kaupungista asuminen on monelle ihmiselle haastavaa, mutta loppujen lopuksi luonnon läheisissä olosuhteissa tuhlaamme vähemmän aikaa tarpeettomiin asioihin: ruuhkissa seisomiseen, kaikkeen mahdolliseen jonottamiseen ja niin edelleen. Maalla voi keskittyä omaan itseensä paljon enemmän kuin ison kaupungin kiireiden ympäröimänä.

Saatat myös pitää...