Kuusamossa voi tutustua kiehtoviin petoihin
Blogi

Kuusamossa voi tutustua kiehtoviin petoihin

Kuusamon suurpetokeskuksessa vierailu on vaikuttava kokemus. Jo pelkästään ajomatka on rauhoittava ja kaunis, erityisesti ruskan aikaan. Kajaanintien varrella näkyy toinen toistaan kauniimpia järviä ja lampia. Tien varrella tulee vastaan kyltti, joka opastaa tien Kuusamon suurpetokeskukseen. Keskuksessa voi tavata poroja sekä petoeläimiä, joukossa myös Miesten vuoro -dokumentista tuttu Juuso-karhu viiden lajitoverinsa kanssa. Suurpetokeskuksessa vierailuita johtaa opas joka vetää kierroksen. Kierroksen voi varata omalle ryhmälleen tai liittyä joukon jatkoksi yleiselle kierrokselle. Lippu keskukseen maksaa kymmenen euroa. Kuusamon Suurpetokeskus saa kaiken tuottonsa lipputuloista.

Ensimmäisenä vierailukohteena kierroksella ovat porot, joista oppii hieman yllättäenkin paljon uutta kuten esimerkiksi sen, että porojen askelista kuuluu kalina, jotta ne sen avulla kuulisivat missä muut porot kulkevat ja pystyisivät pitämään lauman kasassa. Vieraille kerrotaan myös, että poroja kannattaa alkaa varoa silloin kun puolukka on poimittavissa, sillä urokset puolustavat naaraita jopa niin aggressiivisesti, että käyvät toisinaan ihmisenkin päälle. Seuraavaksi tavataan pienessä aitauksessa elelevä koirasusiperhe. Ne totutetaan ensin pienessä aitauksessa ihmisiin, sillä niiden varsinainen aitaus on niin valtava, että ihmisiin tottumattomat koirasudet katoaisivat kokonaan näkyvistä.

Sitten ovat vuorossa karhut. Niistä noin puolet on päätynyt keskukseen jäätyään pentuina orvoiksi. Kahden karhun emot ammuttiin silloin, kun karhuja oli vielä luvallista metsästää keväällä. Niisku-karhu emo taas kuoli auton alle jäätyään. Samassa rytäkässä auton alle jäi myös Niisku joka sai vakavia vammoja, mutta selviytyi eläinlääkärin hoidossa. Kuudesta karhusta kolme muuta ovat syntyneet suurpetokeskuksessa. Karhuja ruokitaan pääasiassa poronlihalla ja norjalaisella lohella, mutta herkuiksi ne saavat välillä hedelmiä, marjoja ja toisinaan jopa karkkia. Hyvin hoidetut ja reippaan oloiset karhut elävät tarhassa kaksi kertaa niin pitkään kuin luonnossa. Luonnossa karhu elää korkeintaan kaksikymmentä vuotta, sillä sen jälkeen hoitamattomat hampaat alkavat olla liian huonossa kunnossa saaliin syömiseen. Kierroksella tarhan kaikki kuusi karhua esitellään vieraille yksitellen ja opas kertoo jotain jokaisen karhun luonteesta ja niiden tarinat. Nätti-karhu on kuulemma pahimmassa teini-iässä oleva tyttö ja äkäinen Reetta-karhu pitää paprikoista. Viimeisenä esiteltiin leffajulkkis Juuso ja tämän äiti. Karhuista huolehtii vielä toistaiseksi pian eläkkeelle jäävä yli 70-vuotias karhumies Sulo Karjalainen, joka etsii työlleen seuraajaa. Karhuja ei kuitenkaan voi hoitaa kuka tahansa ja niiden hoitajaksi täytyy kouluttautua hiljalleen. Karjalainen itse on toiminut suurpetojen tutkijana riistantutkimuskeskuksessa vuoteen 1993 saakka ennen siirtymistään karhujen hoitajaksi.

Tarhalla asustelee myös kaunis kettu nimeltään Mikko. Opas yritti tarjota kierroksen aikana Mikolle makkaranpaloja, mutta päiväunilta herätetty Mikko harmistui niskaansa satavista makkaroista ja poistui paikalta, näyttäen ihailevalle yleisölle poistuessaan upean häntänsä. Kettuaitauksen jälkeen vastaan tulee ilvesten tarha. Tarha on kooltaan valtava ja aitauksesta on upeata maisena järvelle, Iso-Keron ulapalle. Reipas Elvis-ilves on aikoinaan löydetty Nauvosta silloin kun Elvis oli vielä riutunut pentu. Opas varoitti pitämään välimatkaa ilveksen aitaukseen, sillä ilves merkitsee tyypillisesti reviirinsä suihkaisemalla suoraan taaksepäin, ja oppaan mukaan ilveksen pissan haju ei lähde vaatteista kuin polttamalla.

Kuusamon suurpetokeskuksen asukit vaikuttavat hyvinvoivilta ja reippailta ja niiden aitaukset ovat erittäin suuria. Karhuille järjestetään oppaan mukaan paljon erilaisia aktiviteetteja ja karhujen toilailuja voi seurata myös Karhu-TV:stä. Toimintaa pyöritetään siis kokonaan lipputuloissa ja rahat käytetään paikan ylläpitoon ja sellaisten eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen jotka eivät pärjäisi omillaan luonnossa. Vierailu kannattaa ajoittaa mihin tahansa muuhun vuodenaikaan kuin talveen, sillä talviaikaan karhut nauttivat talviunistaan.

Saatat myös pitää...