Kuusamon alueella aktiivista yrittäjyyttä
Blogi

Kuusamon alueella aktiivista yrittäjyyttä

Kuusamon alueella toimii monia aktiivisia yrittäjiä ja työntekijöitä, jotka viihtyvät alueella ja työssään. Useimmat heistä ovat käyneet kokeilemassa siipiään muualle, mutta kotiseuturakkaus on houkutellut heidät takaisin alueelle.

Bjarmia Oy:n yrittäjä Kaisa Valkama kertoo, että Kuusamo on hänelle kotiseutuna rakas. Hän kertoo paluumuuton olleen mielessä aina jollan tasolla, vaikka lukion jälkeen hänellä olikin tarve nähdä maailmaa Kuusamon ja Suomen ulkopuolella. Opiskelemaan Valkama päätyi Turun kauppakorkeakouluun, pääaineena kansainvälinen liiketoiminta. Hän jäi kaipaamaan kuitenkin vielä jotain luovempaa ja jatkoi opiskelua Helsinki International Design Business Management –ohjelmassa. Opiskelu tarjosi näkemystä ja kokemusta muotoiluliiketoiminnasta ja antoi mahdollisuuden viettää aikaa ulkomailla. Valkama kertoo, että Kalifornian Piilaaksossa häntä viehätti positiivinen asenne ja äärimmäisen kannustava asenne yrittäjyyttä kohtaan sekä optimistinen tunnelma. Kokemus sai hänet toteuttamaan kauan harkitsemansa haaveen. Valkama palasi takaisin Kuusamoon ja ryhtyi jatkamaan äitinsä vuonna 1974 perustamaa keramiikkayritystä Bjarmia Oy:tä.

Valkama kertoo, että muuttaminen takaisin Kuusamoon oli iso päätös, mutta halu tulla jatkamaan perheyritystä oli vielä suurempi. “Olen kasvanut saven tuoksussa ja dreijojen ääntä kuunnellen. Olen nyt kolmannen polven yrittäjä suvussamme ja pidän Kuusamosta asuinpaikkana, joten olen ollut tyytyväinen valintaani” hän jatkaa. Valkaman mukaan Kuusamossa on parasta on luonnon läheisyys ja ulkoilumahdollisuudet, kuten Rukan rinteet. Hän kiittelee elämän laatua alueella ja kehuu palveluiden olevan lähellä.

Vakuutusalalla asiakaspalvelijana toimiva Ulla Vares on syntyjään kuusamolainen ja palasi alueelle pitkän tauon jälkeen. Hän kertoo muuttaneensa perheensä kanssa teini-ikäisenä Kuusamosta Ouluun ja siellä hän myös tapasi nykyisen miehensä. Mies oli lomalla Suomessa ja he rakastuivat. Rakkauden perässä Vares muutti Oulusta Torontoon ja opetteli elämään 2,5 miljoonan ihmisen kaupungissa. Vares toteaa nyt, että kyseessä oli melkoinen muutos, mutta siirtolaisille tarjottu ilmainen englannin kielen kurssi auttoi sopeutumisessa. Kurssin kautta Vares löysi myös ensimmäisen vakuutusalan työpaikkansa. Hän työskenteli maailman toiseksi suurimmassa meklaritoimistossa ja eteni urallaan esimiesasemaan. Hän kertoo työn olleen erittäin vaativaa, mutta samalla palkitsevaa.

Elokuussa 2007 Vares ja hänen miehensä tekivät suuren päätöksen ja palasivat Kuusamoon. Päätökseen vaikutti Vareksen halu viettää aikaa ikääntyvien vanhempiensa kanssa ja pitää heistä huolta. Hän toteaa, että muutos on ollut suuri ja osin haastava, mutta hänen siteensä Kuusamoon on säilynyt vahvana. Myöskään kotiseuturakkaus ei ole heikentynyt vuosien saatossa.

Vares kiittelee mahdollisuutta tehdä  hänelle mieleistä työtä asiakaspalvelun parissa ja jatkaa vakuutusalalla. Hän toteaa, että Kanada tulee aina olemaan pariskunnan toinen koti, mutta tällä hetkellä elämä on Suomessa ja ennen kaikkea Kuusamossa.

Matkailuyritys Isokenkäisten klubia pyörittävät Kämäräisen siskokset kertovat olevansa syntyjään maalaistalon tyttöjä. He lähtivät jo nuorina opiskelemaan maailmalle ja työskentelivät opiskelujen jälkeen ympäri Suomea hankkimassa alan työkokemusta ja kartuttamassa elämänkokemusta.  Molemmat palasivat takaisin Kuusamoon vuosituhannen vaihteen tienoilla, koska sukupolvenvaihdos tuli kotitilallamme ajankohtaiseksi. Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2004 sukupolvenvaihdos toteutui ja siskoksista tuli matkailuyrityksen pääosakkaita. Kämäräisen siskokset kertovat, että maatilan osto ja yrittäjyys innostivat heitä myös opiskelemaan. He kehuvat, että Kuusamossa on hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet opiskella myös työn ohella. Siskokset ovat suorittaneet mm. yrittäjän ammattitutkinnon ja matkailun perustutkinnon, sekä käyneet läpi laatukoulutuksen. Siskosten mielestä Kuusamossa ihaninta on kunnon talvi, koska sen ansiosta ei ole synkkää ja pimeää aikaa. He myös arvostavat sitä, että luonto, rauha ja puhtaus sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat kaikkien saatavilla ja alueella on lasten hyvä kasvaa.

Saatat myös pitää...