Kalastuksen aloittaminen ei vaadi erityistaitoja
Blogi

Kalastuksen aloittaminen ei vaadi erityistaitoja

Kalastus on näennäisen yksinkertaista puuhaa eikä harrastuksen aloittamiseen tarvita viimeisimpiä huippuvälineitä. Parasta kalastuksessa on se, että siinä voi kehittyä jatkuvasti ja tuurillakin on osansa. Kyseessä onkin Suomen yleisin vapaa-ajan harrastus, josta löytyy sekä kirjallisuutta että keskusteluja loputtomasti. Koillismaa on oiva paikka sekä aloittelevalle että jo pidempään lajin kanssa puuhastelleelle harrastajalle.

Kalaa saadakseen ei oikeastaan tarvitse tietää muuta kuin missä kalat oleilevat ja milloin ne ovat syöntituulella. Kalojen käyttäytymiseen vaikuttamat mm. auringonvalo, sää, veden lämpötila, ravinnon saatavuus sekä kyseisen vesistön tarjoamat suojaisat paikat. Kalat liikkuvat usein juuri ennen hämärän laskeutumista, sillä tällöin on liikkeellä myös ravintoa. Pikkukalat jahtaavat piiloistaan mönkiviä ötököitä ja petokalat seuraavat silmä tarkkana pikkukalojen liikkeitä. Kalojen käytös muuttuu kun aurinko on peitossa esimerkiksi sateen tai veden peittävän jään ja lumen vuoksi. Sen lisäksi, että sade peittää auringon se luo veden pintaan väreitä ja viilentää vettä. Kalat syövätkin usein sateella paremmin.

Kalat vaihtavat paikkaa veden lämpötilan mukaan isompien kalojen viihtyessä viileämmässä kuin pienemmät. Mikäli veden lämpötila on liian kaukana kyseisen kalan optimaalisesta lämpötilasta, on kalan turha odottaa syövän. Keväällä veden pintaan muodostuu auringon ansiosta lämpimän veden kerros, jossa pienet kalat oleskelevat. Petokalat taas painuvat lähelle pohjaa mahdollisimman viileään tilaan ja nousevat ylemmäs ainoastaan ruokailemaan. Petokalat ovat syksyn viileydessä aktiivisempia kuin kesällä. Kalat hakeutuvat mielellään jonkin esteen, kuten kiven tai vesikasvin suojiin ja tarkkailevat sieltä ympäristöään.

Vaikka vinkkejä on saatavilla vaikka muille jakaa, on Suomi kalastusalueena valtava ja kalojen käytös toisinaan varsin oikullista joten takuuseen vinkkien toimivuudesta ei voi mennä kukaan. Siispä vain itse kokeilemaan! Helpoin tapa aloittaa kalastus aivan alusta lienee heittokalastukseen tutustuminen. Jokainen on varmaankin kokeillut mökillä heittoa sillä vanhalla virvelillä, mutta hommasta tulee mukavampaa ja kiinnostavampaa jos virvelin päivittää astetta nykyaikaisempaan. Sen ei tarvitse kuitenkaan olla markkinoiden hienoin ja jo noin 50 eurolla saa toimivan vapa ja avokela -kombon. Vaikka olisit lajissa aloittelija, kannattaa heti alkuun suosia avokelaa vaikka se tuntuisikin umpikelaa hankalammalta. Perusteet opittuasi avokelasta on paljon hyötyä. Sopiva vapa on pituudeltaan suunnilleen kaksi metriä ja se on suhteellisen jäykkä. Hyvä siima alkuun on monikuitusiima ja sen on syytä olla paksuudeltaan 0,30 mm, sillä se kestää tällöin myös pohjasta irti repimisen.

Vieheillä on eroa ja kaloille eri vieheet näyttävät erilaisilta riippuen siitä, minkälainen uintiliike niillä on ja siitä jäävä vedenpinnan värinä. Kirkkaalla säällä kannattaa suosia kirkkaan värisiä vieheitä ja pimeällä säällä tummia. Asiaan vaikuttaa myös veden laatu. Pilvisenä päivänä kirkkaassa vedessä hyvä valinta voi olla sininen ja hopea, kun taas aurinkoisena päivänä keltainen ja kulta toimivat paremmin.

Ja näin avokelalla kalastetaan. Kelaa aluksi siima lähes loppuun saakka niin, että vieheen ja vavan väliin jää noin 20 senttiä. Ota siima etusormesi ja vavan väliin ja avaa kelan sanka. Kun heität, päästä etusormi samalla irti. Anna vieheen upota hetken aikaa ja aloita sitten kelaaminen. Heitto kannattaa kuvitella lähteväksi vavasta, eikä vauhdilla olan takaa kuten moukaria heitettäessä. Harjoittelemalla kehityt, aluksi heitto tuntuu hankalalta ja se suuntautuu automaattisesti liian ylös. Tällöin siimaan saattaa tulla kelattaessa lenkki. Viehe kannattaa suunnata mahdollisimman lähelle pohjaa ja kelausnopeutta muutella, mutta vieheen tulee uida kelattaessa. Mikäli nappaat vonkaleen, älä panikoi vaan kelaa kala rauhallisesti luoksesi.

Saatat myös pitää...