KAIKKI ON SUHTEELLISTA
Blogi

KAIKKI ON SUHTEELLISTA

Epäiletkö vieläkin sitä, oletko stressaantunut vai etkö? Oma elämä tuntuu liian vaikealta, hoidettavien asioiden kasa vain kasvaa, mutta mikään ei kiinnosta eikä ole voimia tehdä hyviä päätöksiä tai jopa tavanomaisia joka päivän rutiiniin kuuluvia asioita… Vai onko tämä kaikki pelkkää teatteria ja pitäisi vain nousta sohvalta muuttamaan jotain ja tekemään sitä, mitä täytyy tehdä? Tähän tilanteeseen on olemassa nopea keino selvittää, onko kyseessä todellakin stressitilanne vai onko nyt vain niin sanottu laiska kausi meneillään.

Vertailulla Se Selviää

Meille kaikille on tyypillistä ajatella omaa elämää erittäin ainutlaatuisena ja äärettömän tärkeää, mikä on täysin normaalia. Oma stressi tuntuu aina vakavammalta kuin muiden stressi, ja hätätilanteessakin ajattelemme useimmiten enemmän omaa kuin muiden kohtaloa. Tähän perustuu ihmiskunnan kehitys eikä siitä tarvitse tuntea mitään syyllisyyttä. Välillä, jos kuitenkin ollaan rehellisiä itsemme kanssa, oma stressimme on ikään kuin sormesta imettyä eikä kyseessä ole mikään muu kuin vielä yksi laiskuuden kausi. Tällaisia kausia sattuu meille kaikille eikä niille voi mitään: joskus se johtuu motivaation pienenemisestä, joskus epämukavien muutosten takia ja joskus myös siitä, että oma kehityssuunta alkoi tuntua väärältä. Kun epäillään, onko kyseessä stressi vai tällainen laiskuuden kausi, asian voi selvittää vertailemalla – ja sen jälkeen päättää, pitäisikö nyt oikeasti vain nousta sohvalta hoitamaan niitä asioita, jotka täytyy hoitaa, vai pitäisikö hakea apua stressiin ja yrittää helpottaa sitä.

Läheiset ja ystävät saattavatkin tällaisissa tilanteissa sanoa, että katsopa ympärille ja ala jo ymmärtää, että muilla ihmisillä elämä on paljon raskaampaa kuin oma elämäsi. Vaikka kuinka ainutlaatuiselta oma vaikea tilanne vaikuttaisi, tätä neuvoa on syytä käyttää: eihän siinä menetetä mitään, vai mitä? Ja ei muuta kuin matkaan. Silmät auki ja katsomaan, mitä murheita muilla ihmisillä on.

Helpommasta Vaikeampaan

Yksi helpoista keinoista ymmärtää, mitä muille kuuluu, on vapaaehtoistyö. Voi mennä pariksi päiväksi tai vaikka koko viikoksi tekemään töitä maahanmuuttokeskukseen ja siellä nähdä, millaisilta kauhuilta pakolaiset joutuivat vaihtamaan asuinpaikkaansa ja lähtemään niinkin kauas kotoa kuin Suomeen. Erilaisissa tukikeskuksissa ja keskustelu- tai vertaistukiryhmissä käynti auttaa myös, ja niissä kannattaa ensin kuunnella ja vasta sitten avata oma suu: tämä sen takia, että jos kyseessä ei ole mikään stressi vaan perinteinen laiskuuden kausi, oman suun avaaminen tällaisissa ryhmissä ei tunnukaan enää tarpeelliselta eikä tärkeältä muiden ihmisten tarinoiden jälkeen. Kaikkea edellä mainittua toimintaa voi tehdä löytää melkein jokaisessa Suomen kaupungissa ja melko helposti ja nopeasti. Joko selvisi, että olet vain laiska ja tämän ajatuksen kanssa on vaan elettävä pari kuukautta – tai se, että olet stressaantunut? Jos kumpikaan ei tunnu oikealta vastaukselta tällaisten kokemusten jälkeen, voidaan hakeutua hieman vaikeampiin tilanteisiin.

Uskallusta pitää löytyä. Voit mennä vapaaehtoistyöhön kehitysmaahan, kuitenkin sellaisella ehdolla, että voit palata sieltä takaisin nopeasti, jos tuntuu, että tällainen toiminta vain pahentaa tilannetta. Siinä tapauksessa mitä todennäköisimmin kyseessä on stressi. Jos tuntuu kuitenkin siltä, että omat ongelmat kalpenevat nopeasti muiden ihmisten elämään verrattuna – onnittelut, sinulla on huono kausi meneillään, joka on elettävä läpi, mutta kyllä se jossain vaiheessa loppuu itsestään ja elämä jatkuu. Kuten Albert Einstein on aikoinaan sanonut, kaikki on suhteellista, ja vertailutyöllä saa erittäin helposti näkyville sen, että oma elämä on kyllä paljon parempaa kuin monen muun planeetallamme asuvan ihmisen.

Saatat myös pitää...