HYVÄ NAAPURI ON..
Blogi

HYVÄ NAAPURI ON..

Mitä se hyvä naapuri on, kun eletään kaukana kaupunkimaisemista joko omakotitalossa tai maatilalla?

Silloin naapurit ovat kyllä aika vähissä, ja joillakin alueilla on kadehdittavat naapurisuhteet, kun taas joissakin paikoissa naapurit ovat toisilleen pahimpia vihollisia. Kun muutto maatilalle on vasta tulossa ja naapuruus vaikuttaa synkältä tulevaisuudelta, miten voidaan helpottaa hyvien naapurisuhteiden luominen?

Henkilökohtainen Visiitti On Kohteliaisuutta

Kaupunkiasunnoissa se saattaa tuntua oudolta, mutta maalla kaikki on toisin. Elämä on hitaampaa ja samalla myös rennompaa, ja ihmissuhteet usein paljon läheisempiä kuin kaupungin asukkaiden välillä. Näin ollen muuton jälkeen on syytä koputtaa naapurin oveen vaikka juuri leivottu omenapiirakka mukana ja tulla esittäytymään. Moni kaupunkilainen yllättyy, mutta tällaiset visiitit otetaan mielellään vastaan tekemällä heti kahvikutsut. Jos kantti ei kuitenkaan riitä tulla ihan noin vaan juttelemaan, voi naapurin postilaatikkoon jättää kahvikutsun, josta käy ilmi, mihin aikaan sopii tulla ja millaisina päivinä. Tällä helpolla aloituksella voidaan rakentaa sekä hyvät naapurisuhteet että sitäkin paremmassa tapauksessa löytää uusia perheen ystäviä. Tuntuu vanhanaikaiselta, mutta toimii aina.

Neuvojen Kysyminen

Joka ikinen ihminen tykkää, kun häneltä kysytään neuvoa. Tämä ei tarkoita sitä, että nyt pitäisi juosta joka päivä naapurin ovelle huutamaan, miksi ruususi eivät vieläkään kuki, kun hänellä on jo hienot kukkapensaat värikkäänä pihassa. Neuvon kysymisellä tarkoitetaan tilanteita, joissa olet jo yrittänyt jotain, etsinyt tietoa netistä ja lukenut kirjoista, mutta mikään ei auta. Myös sellaisissa tapauksissa, kun ei ole varmuutta naapurin taidoista eikä hän välttämättä osaa vastata kysymyksiisi, kannattaa tulla kysymään. Kysymästä ei veloiteta eikä teloiteta, joten miksi ei? Ja kun naapuri osaa auttaa, teillä on kummallakin mukava ja lämmin tunne: sinulla sen takia, että sinua autettiin, ja naapurilla sen takia, että hän pystyi auttamaan ja häntä pidetään fiksuna kaverina.

Yhteinen Toiminta

Jos naapuriperheissä on suunnilleen samanikäisiä lapsia, heille voi järjestää erilaisia aktiviteetteja. Ne voivat olla ihan kaikkea, mitä osataan keksiä: yhteisiä leffailtoja, metsäretkiä tai jopa teatteriesityksiä, jotka harjoitellaan aina kotona olemassa olevan juonen pohjalta. Naapureiden kanssa voi sopia yhteisistä rapujuhlista ja grilli-illoista, joita voitaisiin pitää säännöllisesti, ja jos jollakin naapureista tai sinulla itselläsi on iso sauna, siellä voidaan kokoontua vaikka kerran kuukaudessa koko porukalla. Yhteishenki on aina kivaa!

Yhteisellä toiminnalla voidaan tarkoittaa myös yhteistä vastuuta. Jonkun naapurin kanssa voidaan sopia, että hän hoitaa pihasi lumityöt omalla traktorillaan, kun itse olisit joutunut lapioimaan, ja sinä puolestasi auttaisit häntä esimerkiksi sadonkorjuussa tai joissakin muissa rutiineissa. Sellainenkin tilanne, kun perhe lähtee lomalle ja lemmikit jäävät kotiin, vaatii avun kysymistä naapureilta: voisiko joku heistä ystävällisesti käydä ruokkimassa kissaanne? Tällaiset pienet palvelukset eivät yleensä maksa ihmisille mitään, mutta niistä on kiva antaa jotain takaisin. Lomalta paluun jälkeen naapurille voi tuoda vaikka matkamuistoja uudesta maasta.Naapurisuhteet eivät ole niin tärkeitä kaupungissa kuin maalla. Maalla eletään toisenlaista aikaa ja toisenlaista elämää, ja se on usein paljon aidompaa kuin meidän kiireinen kaupunkirutiini. Tiedätkö, mikä on naapurisi nimi? Ja tehän tervehditte toisianne melkein joka päivä, kun hississä tapaatte. Maalla tämä on suorastaan mahdotonta. Kaikki tuntevat toisensa ja tähän meininkiin pääseminen on aina mukava, yllättävä ja opettava kokemus. Vai pitäisikö yrittää soveltaa samanlaisia periaatteita myös tavallisen kaupungin kerrostalossa? Mitä mieltä olette?

Saatat myös pitää...