ELÄVÄÄ KAUNEUTTA ARKEEN
Blogi

ELÄVÄÄ KAUNEUTTA ARKEEN

Stressiin on olemassa monta ratkaisua. Yhteiskuntamme on osannut keksiä vaikka mitä keinoja auttamaan stressaantuneita ihmisiä, ja tänä päivänä me kaikki pyrimme hoitamaan stressimme mitä monimutkaisemmilla tavoilla. Haluamme jotain erikoista, sillä tavalliset keinot eivät enää toimi tai tuntuvat liian yleisiltä omaan ”hyvin erikoiseen ja ainutlaatuiseen stressiin”. Minulla on tässä hyvä uutinen: erikoisempia keinoja on vielä olemassa eivätkä ne koskaan lopu. Tänään kerron perhosista.

Inspiraatiota Lapsuuden Muistoista

Muistatko, kun lapsena juoksit kauniin perhosen perässä ja mielessä oli vain se ajatus, että perhonen on vaan niin kaunis ja sinun oli pakko saada katsoa sitä vielä pari hetkeä? Perhoset ovat kyllä kauniita. Jopa ne harmaat perhoset, joita meillä esiintyy monella nimellä, ovat kauniita: sen tekee muoto. Ja olen melko varma, että jokainen meistä tykkää kukista. Vaikka niitä ei kasvaisi kotona tai kotipihassa lainkaan, se ei kuitenkaan tarkoita, ettei kotiin tuotu kukkakimppu toisi mitään positiivisia ajatuksia ja tunteita, joita stressissä tarvitaan aina enemmän kuin normaalissa tilanteessa. Jossain vaiheessa kukat kuitenkin joudutaan heittämään pois. Mutta mitäs perhoset?

Perhosia voi tuoda kotiin. He ovat täydellisiä lemmikkejä: heidän kanssa ei tarvitse lähteä lenkille, heitä ei tarvitse ruokkia aikataulun mukaan, heille ei tarvitse järjestää vesiastioita eivätkä he häiritse tavallista kotielämää tuomalla tassuissaan likaa sänkyyn tai, mikä vielä huonompi, ruokapöytään. Tällainen yksinkertaisuus onkin tärkeää silloin, kun koko elämä tuntuu jotenkin menevän ohi, mutta kiireitä on paljon: perhosten kanssa ei tarvitse vaivautua sen kummemmin, mutta lopputulos on yleensä ilahduttava. Pienillä teoilla isoja saavutuksia – ja tämä periaate on juuri se, mitä stressaantunut ihminen haluaisi enemmän omaan elämäänsä. Mistä aloittaa?Syksyisenä päivänä lähdetään hiljaiselle kävelylenkille, mikä on jo itsestään hyvä keino lievittämään stressiä. Tällä kertaa lähtö pitää kuitenkin sisällään kokonaisen tavoitteen: pitää kerätä toukkia! Kun perhosten toukkia on saatu muutama, ne sijoitetaan muovipurkkiin, joka kulkee valmiiksi mukana ja jossa on vähän multaa tai hiekkaa ja pieniä ravintokasveja. Purkin kanssa tullaan kotiin ja laitetaan se… jääkaappiin. Perhosten toukkien pitää talvehtia viileässä: luonnossa se tapahtuu maan alla, ja jääkaapin lämpö- sekä kosteusolosuhteet muistuttavat sitä perhosten toukkien luonnollista talvehtimispaikkaa. Ja kun purkki on laitettu jääkaappiin, sen voi unohtaa ainakin puoleksi vuodeksi.

Ennen perhosten kuoriutumista keväällä, heille pitää järjestää uusi koti. Sen voi askarrella itse. Paras tapa on tehdä perhosille koti vanhasta akvaariosta, johon laitetaan kaikkea, mitä perhoset tarvitsevat – eli tavallaan luodaan itsenäinen ekosysteemi, joka vastaa perhosten luonnollista ympäristöä. Akvaarioon menee siis multaa ja hiekkaa, sammalta, heinää, pieniä oksia ja kukkasia ja vaikka puiden lehtiä. Kun perhosten koti on valmis ja ikkunoihin paistaa lämmin toukokuun aurinko, perhosten toukat voidaan ottaa jääkaapista pois ja siirtää ne tähän pieneen ekosysteemiin. Jossain vaiheessa ne kuoriutuvat ja siitä alkaa se luonnon kauneus omassa kodissasi! Uskon, ettei kukaan kuitenkaan ole sen verran egoisti, että pakottaisi perhoset asumaan koko kesän akvaariossa. Jos on kuitenkin halua nähdä näitä omia pikkulemmikkejä useammin ja säännöllisesti myös jatkossa, heille voi järjestää ruokintapaikan – vaikka omalla parvekkeella tai omakotitalon terassilla. Hyvä, jos pöydässä on syreenikimppu tai jopa käyneitä hedelmiä: silloin perhoset tulevat varmasti takaisin vielä useamman kerran. Yöksi ruokintapaikalle voi järjestää valaistuksen, sillä perhoset menevät pimeässä aina sinne, missä on valoa. Tällainen kaunis ja helppo harrastus vie ajatukset täysin muualle stressistä, ja kun keväällä akvaariossa herää uusia ja kauniita perhosia, stressi jää varmasti pois ainakin muutamaksi viikoksi.

Saatat myös pitää...