AUTTAAKO ALKOHOLI?
Blogi

AUTTAAKO ALKOHOLI?

Stressaantuneina mietimme hyvin usein sitä, että elämä ikään kuin kulkee ohi.

Muilla ihmisillä tapahtuu kaikkea, kun meillä ei taas tapahdu mitään. Stressin voivat hyvin aiheuttaa myös sosiaaliset verkot kuten facebook: siellä näyttää siltä, että kaikilla muilla elämä on täysin kunnossa ja aika riittää lepoon, mutta meillä ei. Täysin terveinä ihmisinä alamme sitten stressata, mikä meni pieleen… vai menikö?

Tilanteen Analyysi

Ensin on tärkeää ymmärtää, että ihmiset laittavat sosiaaliseen mediaan vain sitä tietoa, joka parantaa muiden käsitystä heidän elämästä, eli elämän parhaita hetkiä. Kukaan ei tule julkaisemaan omia kuvia silloin, kun kaikki karkaa käsistä ja itkettää. Suodatin siis päälle. Toinen homma on se, että oma elämä ei saisi riippua siitä, mitä sosiaalisessa mediassa on viime aikoina näkynyt. Omassa elämässä ei tehdä sitä, mikä on trendikästä, vaan sitä, mikä tuntuu sopivalta. Jotkut tykkäävät rantalomista ja julkaisevat kuvia hienoilta Karibian rannoilta, kun taas toiset suosivat vuorivaelluksia tai vaikka suksiretkiä. Jokaiselle oma onnensa. Tärkein asia on siis ymmärtää, että oma onnesi ei saisi riippua trendeistä, muodista tai kavereiden ajanvietosta: jokaisen ihmisen onni on hänen henkilökohtainen asiansa.

Apua?

Valitettavasti meidän sosiaaliseen ajanviettoon kuuluu usein myös alkoholi. Kaiken lisäksi, sitä käytetään keinona helpottamaan stressiä. Toimiiko se? Katsotaan. Ensin nettiin tulee hienoja kuvia, missä on kovat bileet päällä. Sitten tulee vielä vähän kuvia samoista bileistä. Tuntuu siltä, että nyt on saatu tiukka ote siitä oikeasta elämästä, eikä sitä haluta millään päästää pois! On hauskaa, on kivaa ja ympärillä on porukkaa. Kaikki on siistiä ja trendikästä. Jossain vaiheessa ihminen kuitenkin sammuu, ja seuraavana aamuna.

Seuraavana aamuna on taas niitä kiireitä, mitä oli eilenkin. Monta asiaa hoidettavana, mutta tänään särkee päätä niin hirveästi ja väsyttää niin kamalasti. Eilen oli kuitenkin hauskaa… Vai oliko? Stressaantunut ihminen hakee usein apua alkoholista, mutta valitettavasti se toimii todella lyhytaikaisena keinona. Kun ottaa vähän, on helpompaa nukahtaa, mutta kun ottaa enemmän ja kavereiden kanssa, seuraavana päivänä on oikeasti paha olo. En tarkoita sitä, että kaikki kärsisivät hirveästä krapulasta, vaan sitä, että alkoholi vaikuttaa ensisijaisesti hermojärjestelmiimme. Yksi tyypillisistä seurauksista on seuraavana päivänä ilmenevä pelko tulevaisuuden edessä ja syyllisyyden tunne: kun kaikki muut tekivät töitä tai kehittivät millä tahansa tavalla itseään, minä vaan join. Tyhmästi ja kylmästi.Auttaako alkoholi stressiin?

Yksi alkoholin kanssa vietetty ilta ei ainakaan pahenna sitä. Kun alkoholin käyttö muuttuu vakavammaksi ja säännölliseksi, se vain vahvistaa stressiä entisestään. Kyse on nimenomaan siitä, että alkoholi tuo erittäin lyhytaikaisen onnen tunteen: nyt, juuri tällä hetkellä kaikki on hyvin. Samalla se kuitenkin vaikuttaa hermojärjestelmiimme ja heikentää niitä. Tästä seuraa ihan looginen päätelmä, auttaako alkoholi stressiin vai eikö auta: stressi on hermojen heikkoutta ja ihmisen omien resurssien vajautta. Alkoholi lamauttaa keskushermostoa. Onko siitä hyötyä vai eikö ole, mitä itse sanoisit?Niinpä. Vaikka alkoholi-ilta voi olla hyvinkin hauska, siitä saattaa seurata viikon stressi, joka on entistä pahempi. Hermojen kanssa ei kannata lähteä vitsailemaan: niistä riippuu oma terveys ja oma hyvinvointi. Alkoholi saattaa tuntua helpolta ja toimivalta ratkaisulta, mutta loppupelissä se vain häiritsee elämää – varsinkin stressaantuneen ihmisen kohdalla. Alkoholia kannattaa nauttia silloin, kun omassa päässä on kaikki hyvin, kun taas stressaantuneen ihmisen kannattaa keskittyä enemmän ensin oman kehon ja sen kautta myös oman mielen terveyteen.

Saatat myös pitää...